Luxury Life

Назад

Хотел между тоя и оня свят

Лара Златарева, снимки Борис Урумов

Изправени пред асансьора, нагоре или надолу, героите в пиесата на  Ерик-Еманюел Шмит /превод Снежина Русинова – Здравкова/, представена в театър Българска армия, ще трябва да разкрият докрай своята същност. Кой ще бъде пощаден? Какво ще отреди съдбата? Има ли справедливост или краят е случайна фаталност? Кой ще получи право на живот след безкомпромисното разголване на истината? Постановката е дело на Иван Урумов, сценография и костюми – Нина Пашова, музика – Дабрин Векилов-Дони.

Така с въпроси, изискващи отговор от всеки в залата, авторът поставя зрителя в ситуация на участник в интерактивна игра. Натрупва пред него „За“ и „Против” за всеки от героите, играе си с техните очаквания, като котка с мишка и не пропуска да се посмее над несъвършенствата им, както и да се възхити на бляскавите им прозрения. Брилянтния стил на автора се допълва и от необяснимата логика на живота, която не спира да поднася изненади. Не случайно „Хотел между тоя и оня свят” е една от най-поставяните пиеси на Ерик-Еманюел Шмит, както по света, така и у нас. В нея освен добре познатите му похвати, сюжетът държи изострено вниманието на зрителя като в криминален филм, в който любопитството към обратите в действието се награждава едва на финала.

Сюжетът ни пренася в пространството и времето, тук и там – в един странен хотел, където персонажите правят равносметка на изминатия път. Едни признават своите заблуди, други пропускат този шанс, а за някои от тях идва просветление, осъзнаване на истински стойностното – живот без егоизъм, живот изпълнен с трептяща и чистата любов. Независимо от сериозността на темата, Шмит надарява героите си с елегантно чувство за хумор, изразено в комичните ситуации, в които ги поставя, иронията, с която ги осветява, а не рядко и в сарказма, с който ги осъжда.

За да се превъплатят в сложните персонажи, Иван Урумов кани актьорите Дрин Ангелов (гост), Георги Къркеланов, Антоанета Добрева – Нети, Иван Радоев, Ели Колева, Анастасия Ингилизова, Ясен Атанасов, Владимир Матеев (гост).

Премиерните спектакли на „Хотел между тоя и оня свят“ са на 5, 11 и 19 ноември от 19 ч.

Споделете във Facebook