Luxury Life

Назад

Цветана Манева с престижния Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство

Юлия Вълкова, снимки интернет

И тази година на 24 май в театър Българска армия фондация Академия Аскеер ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство. Те са  най-старите и единствени по рода си сценички призове у нас, които се дават от артисти за артисти и всяка е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. В България няма друга толкова дълголетна неправителствена организация, която следва неотменно през всичките 31 години ясни правила: несвързаност с държавни институции и посветеност единствено на театъра, културата и духовността. Тази година академията удостоява с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство актрисата Цветана Манева.

“Макар че не обичам да се връщам назад, смея да твърдя, че имах и все още имам щастлив творчески живот – сподели Цветана Манева, след като научи вестта за наградата. – Досега съм срещала само доверие и пред мен вратите са били широко отворени. А за да ги оправдая, бяха нужни изпитания и усилия. Наградата показва едно – справила съм се. Колегите от Армията ме отличават за втори път – през 93-та взех приза за женска роля. Прекрачиш ли прага на театъра, влизаш в храм. Храм на творчеството, което вдъхва вяра и те кара да мечтаеш.”

Цветана Манева нарича себе си театрална актриса, независимо от многото й роли в киното и телевизията. Тя завинаги ще бъде свързвана със сцената като една от големите драматични актриси на България. Не само защото животът й минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба да изиграе всички най-значими класически и съвременни героини. Сред тях са Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Фру Алвинг, Джулия, Бланш,  Вирджиния  Улф, Коко Шанел…Тя признава, че ходът на времето не я плаши, а се променя, владеейки достойно емоциите си. Актриса с талант и позиция, последователна и категорична, особено, когато носи отговорност за другите. В живота е лаконична за успехите и наградите, за обичта на публиката, която я следва вече 50 години.

„Преминах през житейски и творчески изпитания. Справих се. Справям се още“.

Споделете във Facebook