Luxury Life

Назад

„Цигулар на покрива” е красива притча за семейството, любовта и родината

София Стойчева, снимки музикален театър

Публиката завладяна от силните емоции и внушения в постановката на режисьора Небойша Брадич

Зрителите на премиерните спектакли на „Цигулар на покрива” в Музикалния театър бяха завладени от силните емоции на мюзикъла от първата до последната сцена. От интимните арии и дуети, които докосват със своята нежност и драматизъм, до бурните танцови сцени с изключителната музика на Джери Бок. Режисьорът Небойша Брадич извежда общочовешките послания на мюзикъла със средствата на комичното и трагичното. Самият той нарича „Цигулар на покрива” красива притча за семейството, любовта и родината в жанра на трагичната комедия.

Сръбският театрален режисьор Небойша Брадич работи за първи в България.

„Цигулар на покрива“  ни описва едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва – казва режисьорът. – Затова този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това прави спектакъла универсална творба.”

За работата си в България Небойша Брадич споделя пред сръбските медии: „В Музикалния театър попаднах на екип от посветени творци. Знаех, че българите имат отлични певци и актьори и работата ми тук абсолютно го потвърди. Обграден съм от един наистина всеотдаен ансамбъл. В „Цигулар на покрива” имаме много интензивен творчески процес с колектива на театъра, който наброява около 400 служители – солисти, хор, оркестър, балет и технически служби.”

Брадич казва, че с удоволствие приел поканата да работи в театър, който има в репертоара си наред с класическите оперетни заглавия като “Прилепът”, така и най-доброто от световния мюзикъл като “Фантомът на операта”, “Булевардът на заледа”, “Котки” и много други.

Пред сръбоското издание „Новости” режисьорът дава за пример българите – „От българите можем да се научим как се обича театърът. Билетите за представленията са разпродадени за месеци напред. Изглежда там съществува истинска потребност за театър, докато при нас отношението е по- скоро- “Ами, хубаво е да го има”. Ние навсякъде трябва да изтъкваме колко е важна културата. Най-ценни са инвестициите в изкуството, в историческото наследство и в медиите”, убеден е Брадич.

„Предлагаме ви един спектакъл с различна емоция от тези, които  очаквате да ви завладеят от нашата сцена. Искрено вярваме, че мюзикъла „Цигулар на покрива” ще докосне вашите сърца по много силен и емоционален начин. Той вече докосна сърцата на артистите”, споделя директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.

За представлението са създадени 270 оригинални костюма от художника Исидора Молес, която изпълнява и една от ролите в него. За динамиката съдейства и пластичната сценография и декор на Миодраг Табачки (Сърбия). Всеки детайл от нея е изработен от майсторите в ателиетата на Музикалния театър.

Близо сто души – солисти, хор и балет – излизат в масовите сцени. Сред най-ефектните от тях са сънят на Тевие, в който идва добрия дух на покойната Баба Цейтъл (в ролята Светлана Иванова и Еделина Кънева) и жадната за отмъщение Фрума-Сара (в ролята Зорница Дамянова, Олга Михайлова и Валентина Корчакова), за да убедят Голда  кой е най-подходящия жених за Цейтъл.

Публиката остава без дъх по време на мащабните хореографски платна на Анна Пампулова, сред които сцената на сватбата, в които традиционни еврейски танци са съчетани с украински гопак. Една от емблемите на „Цигулар на покрива” е сватбеният танц на мъжете с цилиндри и закрепени бутилки върху тях.

Последната сцена, когато семейството на Тевие и всички жители на селото трябва да напуснат Анатевка, е изпълнена с емоции, които извикват сълзи в очите на зрителите. Накрая Цигуларят – в ролята Дамян Георгиев от оркестъра на Музикалния театър – свири над вещите на заминалите жители на Анатевка като финален акорд за съдбата на още едни прогонени от родината си хора.

На финала диригентът-постановчик Юли Дамянов излиза на сцената с традиционна еврейска шапка. „За прекрасната работна атмосфера и урока по професионализъм благодарим от сърце на големия сръбски режисьор Небойша Брадич, както и на целия постановъчен екип”, казва Марияна Арсенова.

Гледайте „Цигулар на покрива” на сцената на Музикалния театър – на 31 януари и на 1, 2, 6, 7, 8 и 9 февруари. Билетите се продават на сайта и на касата на театъра.

Споделете във Facebook