Luxury Life

Назад

Christie’s продава колекция на основателя на Microsoft Пол Алън за 1 милиард

Мария Воденичарова, снимки интернет

Това е продажба, която ще е историческа, превръщайки се в най-ценната колекция от произведения на изкуството, предлагана някога на търг. Гийом Серути, главен изпълнителен директор на Christie’s, описа предстоящия търг като „събитие от безпрецедентен мащаб“, съобщава artprice. И добавя, че „животът на Пол Алън е бил ръководен от желанието му да направи този свят по-добро място. Вярваме, че представянето на колекцията му на търг и даването на възможност на по-широка публика да я открие ще бъде отдаване на почит към визията и наследството на Пол Алън. За нас е чест и привилегия и изразяваме своята благодарност към Paul G. Allen Estate за това, че избра Christie’s за свой партньор за този проект.“

Алън съосновава Microsoft през 1975 г. с Бил Гейтс, а през 2010 г. той подписва Giving Pledge, ангажимент да дари по-голямата част от активите си за благотворителни каузи. Когато през 2015 г. е награден с Медала за благотворителност Карнеги, Алън споделя, че „една от основните ми цели е да ускоря изследванията и да осигуря на някои от най-ярките умове в света ресурсите за решаване на някои от най-трудните предизвикателства в света“. Към момента на смъртта му през 2018 г. от усложнения на лимфом Forbes оценява нетното му състояние на около 20 милиарда долара.

Алън третира изкуството като важна инвестиция. В Christie’s през 2016 г. той е анонимния купувач на платното на Моне от 1891 г. „Купа сено“ за 81,4 милиона долара, което тогава беше рекорд, според Bloomberg. Същата година той продава картина от Герхард Рихтер за 25,6 милиона долара, два пъти повече от 11,2 милиона долара, за които я купува десетилетие преди това, а през 2014 г. продава картина на Марк Ротко за 56,2 милиона долара, за която е платил 34,2 милиона долара през 2007 г.

Търгът с колекцията на Алън ще включва повече от 150 произведения на изкуството, обхващащи 500 години. „Small False Start“ (1960) на Джаспър Джонс се очаква да донесе поне 50 милиона долара. Друга от звездите в колекцията е, разбира се, „La montagne Sainte-Victoire“ на Пол Сезан, която Christie’s очаква да продаде на цена над 100 милиона долара. Тази цена ще бъде в съответствие със 100-те милиона долара, платени преди около седем години от държавата Катар за „La Montagne Sainte-Victoire vue du bosquet du Château Noir“. Версията, която се продава в Christie’s, със сигурност е забележителна картина, макар и далеч от почти кубистичната смелост на по-късните версии на същата тема. Интересното е, че последния път, когато тази картина беше продадена (2001 г., за около 35,8 милиона долара), Скот Шефер от музея Гети я описа като „картина от ниво Б“, описание, което въпреки това изглежда прекалено негативно.

Споделете във Facebook