Luxury Life

Назад

Българин ще атакува първото място по джетски в Тайланд през есента

Георги Вълков, снимки архив Luxury Life и интернет

Джетски спорта у нас претърпя голямо развитие и направи крачка напред през последните две-три години. С времето все повече участници с по-мощни джетове от цялата страна се втурват в почивните дни към морето, за да гледат или участват в поредното за сезона състезание.
Натрупаният опит и амбициите на организаторите на тези страхотни ивенти доведоха до създаването на Правилник за провеждане на джетски състезанията през 2016 г., с който вече ще трябва да се съобразяват всички организатори и участници, ако искат да бъдат част от Националния джетски шампионат на България. Целта на този Правилник е да се уеднаквят практиките при организиране на всяко едно състезания с джетове и да бъдат наложени ясни правила, които да гарантират сигурността и удоволствието от този спорт.

Друг интересен факт е, че новият Правилник предвижда и една нова категория, която се казва Runabout Novice Stock до 110 к.с. Амбицията на всички организатори на джетски състезания у нас е чрез тази нова категория да направят джетски спорта достъпен за всички в България, с което да го направят по-масов. В нея ще има право да участва всеки, който има желание и няма никакъв опит със състезаването с джет, защото това е категория за Новаци. Мощността на джетовете е ограничена до модели с максимална мощност на двигателите до 110 к.с., което означава, че тази категория е и нискобюджетна и достъпна за всеки, защото употребявани джетове, отговарящи на този критерий струват между 3000-6000лв, така че всеки който иска да се докосне до емоцията на джетски спорта ще може да го направи с минимална инвестиция и без срещу него да са изправени състезатели с много опит и мощни машини.
Други категории, които са предвидени за сезон 2016г са:
– Runabout Expert Stock до 180 к.с.
– Runabout Pro Open
– Runabout жени
– Runabout деца 110/16 (където 110 е к.с. на джета, а 16 е максималната възраст на участниците)
– Jetski Open
– Jetski деца до 16 г.
– Endurance (OFF Shore)

Вече имаме и първият европейски медалист. Бургаският състезател Кристиян Киров стана вицешампион по джетски. Българинът завоюва среброто в категорията Novice Stock на Европейския шампионат в Полша. „Това беше най-трудното първенство, в което някога съм участвал. Конкуренцията беше убийствена, при масовите стартове имаше сериозни сблъсъци, като някои от колегите са с фрактури. Радвам се, че завършваме без травми и без тежки проблеми с новия джет, с който се състезавах”, споделя нашенецът.

Следващото международно участие на Кристиян Киров и неговият екип ще е в Тайланд, където бургазлията ще вземе участие в Световното първенство за трета поредна година.

Киров, макар и доста млад за всичките бизнеси, които върти край морето, твърди, че всичко е негово и ще отстоява първенството си докрай. Преди време той стана стопанин на апетитния плаж в Обзор и до днес търди, че зад гърба му не стои никой. Предишният стопанин бе не по-малко известен от него – създателят на Първа частна милиция Рали Пенков – пясък, заради който Пенков плати с живота на съпругата и детето си.

Киров, макар и в христова възраст, има сериозен бизнес. Той стопанисва голяма част от атракционите по плажовата ивица и водата в Слънчев бряг – има малки кораби за разходки, негова е прословутата машина във форма на акула за гмуркане и отскок във въздуха до 6 м – уникална за европейските плажове. Такава “акули” има само шест с целия свят. Киров държи и най-скъпия бизнес през лятото – наемът на джетове на двете най-дълги ивици – Северния и Централен плаж.  Има 50 собствени джета – последно поколение. Допреди няколко години е работел като джетинструктор и оттам е мечтата му да се впусне в подобно начинание, притежава също и моторни лодки.

Кристиян Киров е семеен, съпругата му е словачка, имат син.

Споделете във Facebook