Luxury Life

Назад

Весела Делчева: Работата ми на сцената на опретата е сбъдната мечта

София Стойчева, снимки Музикален театър

Солистката на Музикалния театър с награда за актриса в мюзикъл

Солистката на Музикалния театър Весела Делчева получи приза Класиката в другите жанрове за актриса в мюзикъл на предаването “Алегро Виваче” на БНР. Наградата се връчва в рамките на националната анкета Музикант на годината 2019. Тя нашумя с ролите си в спектаклите  „Фантомът на операта” (Кристин Дае), „Булевардът на залеза” (Бети Шийфър), „Зоро” ( Луиза в), „Бягство” (Мария), както и в мюзикълите за деца – „ Аладин “ (Принцеса Бадрулбудура) и „ Магьосникът от Оз “(Дороти). Най-новата й роля на сцената на Музикалния театър е Цейтъл в „Цигулар на покрива”

Ти вървиш от малка по пътя на артист-солист в жанра на мюзикъла. Имало ли е моменти, когато си искала да се откажеш?

Мюзикълът е голямата ми мечта -това съм аз! Това е жанрът, който ме разгърна в най-добрата, най-силната ми страна. Там, където се чувствам свободна. Благодарна съм на Бог, че ми показа верния път още от ранна детска възраст. Срещна ме с точните хора в точното време. Започнах творческия си път от вокално-театралната формация “Таласъмче” с художествен ръководител Димитър Костанцалиев, който запали искрата в мен и ме възпита в доброта, честност, взискателност и борбеност.

В Музикалната академия затвърдих убеждението си, че мюзикълът е моето призвание. Завърших поп и джаз пеене при доц. Алис Боварян и музикално-сценична режисура. Попаднах в “златната ера” на мюзикъла в академията с режисьора Андрей Аврамов и хореографа Радослав Радев. На сцената на Музикалния театър сбъднах още една мечта! Благодаря на директора на театъра Марияна Арсенова, която повярва в мен и ми подаде ръка, за да стана част от колектива на оперетата и да развивам таланта си тук.

Другият трамплин, който ми позволи да полетя, е участието ми в мюзикълите на Софийската опера и балет. Благодарна съм на Маестро Пламен Карталов за тази приемственост и шансовете, които ми даде, за да вървя напред и нагоре. Всеки един артист е имал трудни моменти и перипетии, през които е преминавал в живота си. Лично за мен, те са ме направили по-силна, борбена и устойчива във времето. След такива моменти винаги съм намирала моя смисъл да продължа напред!

Кои роли на сцената на Музикалния театър са важни в развитието ти като артист?

Всички роли са важни в развитието ми като артист на сцената на Музикалния театър. Първата ми роля там беше на Луиза от мюзикъла “Зоро”. Любимите ми роли на тази сцена са много. Но тази, която ме разгърна, обогати и разтърси, е на Кристин Дае във “Фантомът на операта”. Тя е един различен свят, който остави траен отпечатък в емоционалната ми памет. Работата ми на сцената на опретата е сбъдната мечта.  Едно от най-ценните неща за един артист е да има сцена, дом, където да се раздава, да гори, да се развива, да бъде разбран, да бъде признат, стимулиран и обичан.

Какво би казала на младите артисти, които сега тръгват по твоя път?

Следвайте сърцето си в сбъдването на мечтите си! Бъдете будни, отдадени, иновативни, трудолюбиви и посветени на делото с вяра, надежда и любов.

В сегашната ситуация, в която театрите не могат да посрещнат зрители, липсва ли ти публиката? Какво би казала на зрителите?

Липсва ми сцената, липсват ми колегите, липсва ми публиката, липсва ми сценичният прах, липсва ми цялата тази магия наречена- ТЕАТЪР! Вярвам, че съвсем скоро ще вдигнем завесите на нашите сърца и души и ще видим пълни салони, за да си дадем всички обменът на любовта. Моля ви, не ни забравяйте и се върнете скоро при нас. Бъдете здрави и нека Бог пребъде в семействата ви!

Споделете във Facebook