Luxury Life

Назад

За Теди Кацарова музикалните формати са изкривени и съсипват психиката

Магдалена Гигова, снимки интернет

На 15 Теди Кацарова прави първия си запис, а на 16 печели „Хит минус едно”. Още на следващия ден започват да й обаждат да я канят на участия. А дотогава тя не е пяла на сцена. Тогава си мисли, че хората явно искат да видят „детето на Кацарови”, а някои сигуно злорадо очакват да се провали. И да работи двойно повече, отколкото някой, който не е от музикантска фамилия, защото трябва да е много сигурна в себе си. Да изпипва всичко.
Мага й прави първите песни и нещата се завъртат бързо. Теди признава, че въобще не вярвала, че ще стане певица – искала да е художничка.

Явно не е лесно да пропееш при такива родители, но в този период баща й (Милчо Кацаров – б.а.) бил купил цялата техника за първото в България частно музикално студио, което строи, и апаратурата стояла в детската стая на Теди. Един ден нямало кой да тества микрофоните. Той я извикал с думите: „Я изпей това парче, ти го знаеш”. Тя дори не разбрала кога я е записал. Майка й го чува, започнали едни ревова: „Какво ще го правим това дете, ами то може да пее”. В началото, от една страна, и двамата били против, защото знаели колко ще й е трудно и как винаги ще я сравняват с тях, все ще е на сито, на мерило.
Малката лудетина не се отказала от първата си страст – рисуването. Продължила и дори направила три самостоятелни изложби – по една в Швеция, Финландия и в София. Картините й добре се похарчили в Скандинавия, защото работила с ярки цветове, а там е тъмно и мрачно и хората си ги купували, за да им дават слънчево настроение. Но рисуването не се оказало призванието й, макар да завършва училището за приложни изкуства, а после да специализира моден дизайн, пространствено оформление. Това обаче много й помага при обложките на албумите – винаги сама прави, проектира интериора на жилищата си.

В Швеция изживява самотата в истинския смисъл на думата

Става дума и за живота й в Швеция. Теди признава, че хората там я приемат като нещо изключително екзотично. Тогава работи за две музикални компании – едната в Швеция, другата във Финландия. И имала много добри перспективи, ако искала да остане там завинаги. Развежда се със съпруга си – шведа Макс, но не заради това не остава в Скандинавия – това просто не е нейното място. При това се чувствала ужасно нещастна, защото дори да имаш работа и перспективи за успех, когато нямаш топлина във взаимоотношенията си, не се получава. В Швеция изживява самотата в истинския смисъл на думата. Толкова дълбоко самотна се чувствала, че не могла да го преодолее.

„Там не можеш да звъннеш на приятел да се видите на кафе. Хората нямат чувства. Всеки се е затворил в собствения си свят. За да отидем у родителите на бившия ми мъж, ние се уговаряхме предварително с дни. В България съм винаги заобиколена с хора и това ми дава много сила“, признава Теди.

Може би затова новото й гадже Димитрис е грък – защото са от една порода – хора весели с големи фамилии. И е щастлива, макар многото промени в живота й, многото пъти тръгване отначало. Но най-после се е успокоила. Все още обаче се чудят с приятеля си къде живеят, защото тя държи да е в България, а той още работи в Катар.

„Аз пътувам често, той идва тук. Това е най-трудното нещо в момента – да балансирам нещата и да се концентрирам върху проектите си. В Доха имах няколко много интересни участия, пях на няколко шейха. Те са интересни хора, много консервативни, но при тях на почит са тези, които се занимават с изкуство. На едно от участията ми мъжете бяха в бели роби, жените в черно. После всички минаха да ме поздравят. Имат персонално отношение. Публиката е различна, идва и ти благодари. Нищо, че ти е ръкопляскала преди това. Изпълнителят там се чувства особено ценен.
В Катар не стават да танцуват, но се веселят. За тях танците са в разрез с религията. Сватбите са разделени – жените празнуват в една зала с едни развлечения, пеят им само жени. Мъжете са в друга зала, с други ритуали. Това е различен свят! На първата ми среща с шейха, за когото пях, той ми подари голяма черна перла на златна верижка. Просто за „Здравей-здрасти!”. Моят приятел се пошегува „Те ако ти подаряват преди всяко участие злато и перли, стой тука!”. Перлите са свещени в Катар, защото преди да открият нефта, са се прехранвали с вадене на перли. Така се нарича и изкуственият остров, който са построили в Доха. Там се намираше една от сградите на шейха.
Но аз искам да пея собствената си музика, а не кавъри. Както художникът предпочита да рисува свои картини, вместо да прерисува чужди”, ниже спомени Теди. После разкрива, че на шейха изпяла и нейната си песен – „Само аз и ти”, но и „Хубава си, моя горо” и много ги харесали.

Иска да се занимава с млади таланти

Певицата открива, че желанието й е да се занимава с млади таланти. Имала няколко ученици, които много добре се реализирали. Но на всички им забранила да участват в музикалните реалитита, защото смята, че те са изкривени и съсипват психиката им. Те стават звезди в рамките на една година и после ги забравят. Тежко е, когато достигаш върха за кратко време и изведнъж падаш много отвисоко.

„Засичаме се на различни сцени с участниците в риалити форматите. Изключително депресирани деца! Използвали са ги, намирали са им участия в рамките на една година…това е прекършване на крила, на мечти, загубване на идентичността им. Няма платформа за тези млади хора. Това е много грешно. Би било страхотно да има радио, което да пуска само техните песни“, реди изпълнителката.

И разкрива колко погрешно е мнението, че като дете на музиканти е седяла по коленете едва ли не на всички естрадни легенди.

„Не. В нашия бизнес всеки сам се оправя. И аз не смея да дам съвет, защото всичко се променя и ако успееш да запазиш името си през годините, това е успех. Пълно е с изкуствено създадени еднодневки. Менторите си правят пиар на гърба на талантливото дете, а после какво се случва? Искам реално да видя кой на кого помага и след риалити шоуто.“

Теди си спомня как преди е било значително по-лесно да помагаш. От тяхното студио тръгнали много изпълнители. Тя кани „Ъпсурт”, когато били съвсем деца, и правят песен заедно. Сантра пробила с нейни плейбеци. Баща й записа безплатно първия албум на група „Те” с Любо Киров. „Каквото сме могли сме направили и се надявам повече хора да подават ръка на младите. А те се надявам да го помнят“, казва певицата.

Въпреки че не си пада по реалити форматите, Теди е била ментор в „Мюзик айдъл” във Виетнам. Имало изключителни таланти! Предоставила им своите плейбеци. На едно от момчетата, което се класирало на трето място, му подарила много песни. За нея е много важно младите да повярват в себе си точно в момента, когато тръгват, за да не ги сломяват трудностите. Затова тя е в постоянна връзка с учениците си. А един от тях помага на майка й да снима клип във Виетнам. Тя навсякъде по света има пирятели, поддържа връзка и с хората от Африка, които й помагат там. За нея колкото повече приятели имаш, толкова повече се обогатяваш. В това отношение тя е богат човек!

Силвия Кацарова, майката на Теди

Цял живот Теди е дъщерята на Силвия Кацарова, но вече е настъпило времето, когато хората казват: „А ето Силвия, майката на Теди“. И това особено се налага след риалити формата „Африка, звездите сигурно са полудели”. Родителите й вече много я натискат да ражда, а и тя съзнава, че е малко закъсняла, но до две-три години се надява да хване последния влак. На майка й се искало да гледа внуче, но и тя, и баща й нямало да престанат да работят и май само обещавали.

После младата жена признава, че най-трудният период в живота й е раздялата на родителите й. И това се случва след преживения тежък развод след 9 г. брак. Пристига в София само с един куфар с дрехи и с любимите й калъфки за възглавница с ангелчета – оставя всичко друго в Швеция. През тези дни Теди си мисли, че нейният развод е отключил проблемите на майка й баща й. А то просто бракът им се е бил изчерпал. По-късно осъзнава и че искат да изживеят още една емоция. Затова не им се сърди – заради щастието и на двамата. Явно в един и същи момент намират правилните хора до тях. Майка й просто греела, както и баща й, а и двамата отслабнали. Най-инресентото е, че половинките им са абсолютно еднакви – спокойни, домошари, хранят се бавно, наслаждават се на виното… Докато майка й и баща й ядат бързо, търчат нанякъде. Може би това им е липсвало – другата половинка да е балансираща, да ги подкрепя. Четиримата много се разбират и си говорят. Цивилизована работа! А на нея по Коледа – дупе да й е яко. Празнува с едните, празнува с другите, удвоява подаръците.

Теди разказва, че не общува с предишния си мъж. „Разменяме си честитки за Нова година и за рождените дни, но нищо повече. През първите две години с него бях много щастлива, но сигурно съм била прекалено привързана към България. И тя много ми липсваше. А мъжът ми имаше негативно отношение към родината ми, а аз винаги приемах лично забележките му, че в София е страшно мръсно, че българите лъжат, че са разпиляни… Все едно обиждаше мен.”

За младата жена в България всичко, което постигаш, е по-сладко, защото има с кого да го споделиш. Винаги се намира на кого да поплачеш на рамото. Обаждаш се на приятел и той те изслушва, утешава те. И се успокояваш. „А в Швция ходят на психоаналитици, пият антидепресанти като витамини. Животът не е това!“, заключава Теди.

Споделете във Facebook