Luxury Life

Назад

Наш режисьор печели 55 международни филмови награди

Лия Добромирова, снимки интернет

Родното кино триумфално се завърна на световната сцена с първия игрален филм на режисьора Николай Богомилов (Тимотео) –
„Немилосърдната красавица” спечели цели 55 приза само за 4 месеца. Повечето от тях са с най-високото отличие Гран-При – за най-добър филм. Този сензационен рекорд от награди няма аналог в кноисторията. Българските зрители също ще могат да се потопят в магията на високо оценената в цял свят продукция – премиерата е на 8 декември.

Филмът вече е класиран в официалната  селекция на 70 световни фестивала, като повечето раздават престижни отличия. Лентата ги е извоювала във Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Швеция, Унгария, Полша, Малта, Канада, САЩ,  Индия, Бангладеш, Перу, Бразилия, Хонг Конг, Сингапур, Дубай, Тайланд, Индонезия, Малдиви и др. Важно е да се отбележи, че претенденти за наградите в конкурса на филмовите фестивали са между 600 и 1500 филма, до участие стигат едва 30-40, а наградените са не повече от 5 до 8.

Независима продукция е създадена през 2023 г., а за сценичните локации са избрани най-красивите и магични кътчета на България. Така филмът се превръща и в една приказна реклама на страната ни в цял свят, като показва природните и исторически богатства на България.

Сценаристи са Николай Богомилов (Тимотео) и Винсент Моли, режисьор е Николай Богомилов, оператор Емил Топузов. Завладяваща е и музиката към филма, която се превръща в неотделим от действието персонаж. Тя включва произведения на Гия Канчели, Йоханес Брамс, Йохан Себастиан Бах, Янис Ксенакис. Ролите са поверени на Винсент Моли, Баярма Баярма, Нели Дренска, Борис Григоров, Адриана Димова, Микаел Рабу и др. Филмът е продукция на Ергана филмс продакшън – Ангел Ставрев, Марика Тошева и Николай Богомилов.

“Немилосърдната красавица” преплита историческия сюжет с магията на притчите и приказни светове, въвлича зрителите в едно одухотворяващо визуално послание, което дълго след финалните надписи остава в съзнанието на всеки. Името на филма е вдъхновено от поемата на френския средновековен поет Ален Шартие, а любовната нишка е авторска интерпретация на легендата за отношенията между него и кралица Маргарет Стюарт. Епохата на Средновековието във Франция е в основата на сюжета, а магията на любовната история и философските теми за живота и смъртта, за вярата и порока, за ересите и милосърдието, провокират зрителите да намерят себе си в този сюжет.

което идва на няколко вълни – удна част от българите остават на Волга, други отиват към Дунав, а трети – в Западна Европа. Там те пренасят дуализма – вярата не само в бог, но и в богиня – в мъжкото и в женското начало. Както в Тангра, така и в Мартха – древна българска богиня, чествана днес като Баба Марта. Този  култ повлиява силно на култа към Богородица, т.к. християнството е мъжка религия, докато в античния свят има богове и богини. Стига Нсе дотам, че женското остава на втори план. Завръщането на култа към женското е в образа на Св. Богородица, като основна роля за това имат Николай Богомилов споделя, че преди много години се увлича по богомилството . Това съвпада със запознанството с писателката и историк, запалила си по България и нейния културен принос в света. Тя изследва културното влияния на българите в Европа, преселенията на прогонените богомили от България, заселили територията на Северна Италия и Южна Франция.

Изненада за зрителите е и събирателният образ на главния герой – той показва истинската история на Франсоа Вийон, един от най-противоречивите персонажи на XV–ти век, а също и средновековният поет Ален Шартие и религиозният проповедник Джироламо Савонарола.

За Николай Богомилов Франсоа Вийон е човекът, на когото съдбата е отредила да бъде гласът на катарските/богомилски учения. „Преди години издадох книга на Фаина, която представихме на научна конференция в Русия, казва режисьорът. – Там имаше учени от Сорбоната и от цялото европейско културно пространство, което се занимава с Вийон. Ние със свитовни исторически документи и издания /аз ги издирих/ оборихме мита, че бил крадец и убиец. Тези фалшиви обвинения скалъпва официалната църква, а той е учен в Сорбоната, ерудит, поет с препратки към Овидий, Хораций, Виргилий, Новия и Стария Завет. Бил е приятел с Карл Орлеански, който е и негов покровител. Така че Вийон е френско литературно явление.”

Според източники, които изследва Богомилов, Вийон в завещанието си казва, че произхожда от страна на вълшебници. „ А ние имаме много исторически доказателства, че България е страната на магьосниците – още от историята на Баян, който се превръщал във вълк, разкрива режисьорът. – Идеята на нашия филм е тогава, когато свършва реалистичната част, когато се случва голямата трагедия в живота на този толкова чист човек – да отиде в града на Ангелите, в приказното царство. Бягайки стига да съседно царство, от реалността в приказката.”

В този на пръв поглед исторически разказ героите внезапно се пренасят във вълшебна история и притча, която показва съпоставими и днес общочовешки ценности – за тежкия път на честния, моралния и свободно мислещ човек и цената, която плаща творецът за своето творчество. Авторите на лентата използват цялото богатство на метафорите и цветовете на класическите картини на най-ярките европейски художници.

“Немилосърдната красавица” се превръща в дългоочакваното  бягство от стерилното, комерсиално и скучно кино, като представя нови идеи и подходи не само на българската, но и на световната сцена.

Линк към трейлъра на филма:
https://youtu.be/3ZR3JrgWCPI?si=RQPihhA62IIfczy4

Споделете във Facebook