Luxury Life

Назад

Правителствена съветничка в Лима и програмистка създават йога карти

Анелия Узунова, снимки Млениум

Две изключително интересни дами стоят зад първия у нас комплект „Йога карти“. Проектът представлява красива кутия с 40 карти, подобни на тези за игра, с изображения на основните асани (пози) в йога и описание и напътствия за изпълнението им. Приложена е и книжка „Йога идеи“ с информация и съвети за йога практиката у дома. Цената на комплекта е само 9,99 лв. – стойността на едно единствено посещение на час по йога.
Автор на текста е „перуанка“ от България, която е университетски преподавател, съветник към ООН и доскоро е била правителствен съветник в Лима. Художничката на комплекта пък е графичен дизайнер, програмист и… преподавателка по ориенталски танци. И за двете създаването на картите е лична мисия и вдъхновяващо приключение.

Многоръкият Шива

Йовита Иванова, която е и идейният генератор на картите, е сертифициран преподавател по хата и ащанга йога. Тя практикува в различни училища в Европа, Индия, Северна и Южна Америка при световноизвестни гуру, сред които Свами Ниранджананда Сарасвати, Сантанам, Елиза Кардосо, Чантаная Дас. Амбицията я кара да води курсове по интегрална йога, но това е само едно от нейните хобита. Историята й прилича на околосветско пътешествие, което я отвежда да далечната и екзотична страна.

Иванова е родена в Добрич. След като завършва местната езикова гимназия, следва икономика в УНСС, а после се дипломира в магистърска програма по устойчиво развитие в Университета на Маями, САЩ. Има син на девет години – Дариус, който е с българска и руска кръв (майката на Йовита е рускиня) и немска и перуанска жилка, наследени от бащата. Тя казва, че за нея Перу е вълшебна държава. Днес преподава зелена икономика – специалност с голямо бъдеще и потенциал, на студентите по икономика в Католическия университет в Лима – един от най-старите и престижни в Перу. Впечатляващо е, че в 30-милионната страна, в която селското спопанство играе ключова роля, точно българката се е издигнала до поста съветник на зам.-министьра на земеделието в предишното правителство.

„Това беше огромна привилегия за мен, защото успях да развия стратегии за органичното земеделие, агробионергетиката и джендър и земеделие (политика за промяната на ролята на жените в този клон на икономиката – б.а.). В момента доразвивам тази стратегия, но вече като консултант към FAO (Организацията за храни и земеделие) към ООН“, споделя Иванова.

Също като многоръкия Шива от индуисткия пантеон, тя се занимава със страшно много неща – води сина си на Валдорфско училище, работи по проекти, чете лекции, учи се да танцува танго, свири на пиано, тренира триатлон. През 2015 г. дори става шампион на Перу в нейната категория в дисциплината Half Ironman. Но не спира да се занимава и с йога, на която се е посветила от 15 години. Това е нейният начин за духовно развитие, казва че „йога е най-достъпната и разбираема практикa, свързана със самоусъвършенстването, която можем да съчетаем с нашия забързан начин на живот“.

Йовита става рано – всяка сутрин в 5,30 часа, и посвещава на йога един час. Води и няколко индивидуални урока на седмица. Идеята за йога картите е нейна.

„В течение на годините осъзнах, че мотивацията е по-силна, когато човек има под ръка настолно ръководство, с което да може у дома си да структурира сам заниманията си. А картите са много удобни за това. Според настроението, физическото състояние и времето, с което разполага, всеки може да ги преподрежда и да изгражда своята програма. Те са разпределени в три нива – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали, така че може да се избира и по този показател и постепенно да се върви напред.“

Най-важен, според нея, е самият човек и присъствието му в йога. Нищо друго не е от решаващо значение – нито кога точно, нито колко дълго ще занимаваш и дали ще решиш да бъдеш вегетарианец… „Най-важното е да искате да се грижите за тялото си и да се стремите да овладеете вечно търсещия си дух“, категорична е авторката.

Йовита преподава ащанга, по което се увлича Мадона

– Йовита, защо избрахте Перу за ваш втори дом?
– След много бродене по света през почти петдесет държави открих Перу, която за мен е вьлшебна страна. Живея и работя тук повече от десет години.

– Основната ви работа обаче не е свързана с йога…
– Преподавам в един от най-старите университети в страната – Католическият, в катедра Икономика, специалност Зелена икономика, която е нова, много интересна и с голям потенциал. Била съм и консултант към ООН, и съветник на зам.-министьра на земеделието по-въпросите за биоземеделието. Това беше огромна привилегия за мен, защото успях да развия стратегии за органичното замеделие, агробионергетиката и джендър и земеделие (политика за осъзнаването и промяната на ролята на жените в този клон на икономиката – б.а.). В момента доразвивам тази стратегия, но вече като консултант към FAO (Организация за храни и земеделие) към ООН.

– Как намирате време за йога при такава заетост?
– Освен това свиря на пиано и тренирам триатлон. През 2015 г. станах шампион на Перу в моята категория в дисциплината Half Ironman. Отскоро танцувам танго, което много ми харесва. Въпреки че съм много заета с работата, с грижите за сина ми и с всички тези хобита, всеки ден отделям време за духовното си развитие чрез йога. Открих я преди петнайсет години. Тя е най-лесно достъпната и разбираема практикa, свързана със самоусъвършенстването, която можем да съчетаем с нашия забързан начин на живот. Всяка сутрин ставам в 5,30 часа и посвещавам на йога един час. Освен това през седмицата водяняколко индивидуални курса.

– За пръв път на българския пазар се появяват „Йога карти“. Как се роди идеята за проекта?
– В течение на годините осъзнах, че мотивацията е по-силна, когато човек има под ръка настолно ръководство, с което да може у дома си да структурира сам заниманията си. А картите са много удобни за това. Според настроението си, физическото си състояние и времето, с което разполага, всеки може да ги преподрежда и да изгражда своята програма. Те са разпределени в три нива – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали, така че може да се избира и по този показател и постепенно да се върви напред.

– Какво трябва да знае човек, който за пръв се докосва до йога чрез вашите карти? Нужна ли е специална подготовка?
– Най-важен е самият човек и присъствието му в йога. Чудесно е да може да отделя по един час на ден, но и двайсет минути са достатъчни. Трябва да носите удобни дрехи. Хубаво е да се тренира рано сутрин, но и всяко друго време е подходящо. Не е задължително да сте вегетарианец, нито да се опитвате да се връзвате на фльонга в старанието си да изпълните перфектно асаните. Най-важното е да искате да се грижите за тялото си и да се стремите да овладеете вечно търсещия си дух.

– Как да подреждаме картите преди занимание?
– Според традицията, асаните трябва да се правят по реда, по който се е развивал човекът – първо са тези, които правим като лежим по гръб, след това – по корем, после сядаме, навеждаме се в седнало положение, следват извивките, изправените и балансиращите пози. Би могло да се следва и подредбата на картите в комплекта, но най-вече трябва да се вслушваме в тялото си.

– Наличието на картите отменя ли нуждата от инструктор?
– Целта на комплекта не е да замести напълно заниманията с учител. Курсовете са ценни, защото помагат за усъвършенстване на асаните, но пък картите за по-подходящи за моментите, когато имаме нужда да останем насаме със себе си и да слеем духа си с тази древна практика.

– Какво е йога за вас?
– За мен тя е стил на живот, който води до самоусъвършенстване, до усещане за по-пълноценно и щастливо съществуване. Доказано е, че по време на йога практика се освобождават ендорфини – хормоните на щастието.

– Помага ли, когато имаме здравословни проблеми?
– Помага да се постигнат здравословни ползи като подобряване на общото състояние, а и при някои болести. Работи се за гъвкавост и устойчивост, но по-важни са духовните ползи. Йога ни учи, че целта на човека е да започне пътуване на вътре към себе си. Помага за постигане на хармония между тялото, ума и душата, което води до просветление.

– Някои хора имат известни задръжки, защото смятат, че йога е вид религия, която противоречи на тази, която изповядват. Имат ли основание за това?
– Йога не е религия, а път за себеразвитие. Свързана и с физически активности, и с духовни търсения. Но човек може сам да избере дали да възприеме идеята за прераждането, за колелото на живота и кармата, и независимо какво реши, това няма да се отрази на неговите всекидневни занимания.

– Вие преподавате ащанга йога, с какво се отличава тя?
– В клас по ащанга ще се поизпотите. Това е система, базирана на шест серии от асани, които растат по сложност и трябва да минете без почивка през една или няколко серии. Неин автор е Шри К. Патаби Джойс, а най-известната му последователка е Мадона.

Танци и багри

Другата създателка на картите е Божана Нешева-Минкова, на която се дължи красивият дизайн накомплекта. Тя е не по-малко активна и разнопосочна личност. Работи в известно списание като графичен дизайнер, от няколко години е програмист. Божана пресъздава йога позите с голямо разбиране, влагайки личното си усещане за движение, тренирано в заниманията й като инструктор по индийски и ориенталски танци. Тя също е майка на едно момченце и успешно съчетава грижите за него с работата си и безброй други любими неща. Спортува активно – тича, кара ски и сърф, пътува до екзотични места по света, танцува. С йогата я свързва и любовта й към Индия, и ползите, които сама извлича всекидневно от практикуване на асаните.

„Идеята за йога картите веднага ми влезе под кожата и ме завъртя в пълна еуфория. Беше ми изключително лесно да създавам илюстрациите и оформлението – исках да са цветни, разбираеми, магнетични. Да грабнат всеки, който ги докосне или зърне, както грабнаха мен още на идеен етап. Имам опит в рисуването на илюстрации към фитнес упражнения, но създаването на йога картите беше много по-забавно, а и по-мащабно като проект. Исках да направя всяка карта като мини ювелирно бижу – без излишни детайли, но изпипано, с богата цветност и разработени фонове и типография. Измислих си малка история – че женските фигури са кръг от приятелки, които показват една на друга различни асани – както аз и Йовита сме приятелки, обединили усилия да създадат картите. Всяко изображение е с отчетлив силует и контрастни цветове, за да можете, когато вече свикнете да използвате картите, бързо и лесно да ги разпознаете. Палитрата е вдъхновена от разцветките на индийските сарита и традиционните източни украси, за да внесе екзотично настроение в домашната йога-практика.“

Божана практикува йога самостоятелно. Използва я, за да развива гъвкавостта, която й е необходима като танцьорка. По време на бременността си и след раждането навлиза още повече в практиката и се възстановява по-бързо. Отскоро е започва да изпълнява асани във вода върху падълборд и споделя, че това й носи нова вселена от преживявания. На всички, които предстои да се докоснат до нейното творение, казва: „Йога има много лица – повече и от лицата на картите, които съвсем скоро ще държите в ръце! Възползвайте се от практиката си, за да предизвикате себе си, да се успокоите, да се заредите с енергия, да се освободите от стреса, да заякнете или отслабнете, да направите нещо ново или да се насладите на комфорта и рутината. Йога ще ви помогне да премахнете болката или да я понесете по-лесно. Всеки път вземайте това, от което се нуждаете! Не се отказвайте поради липса на време, на социална среда, или на условия – ето, с тези карти нямате вече никакви извинения!“

Талантливата художничка се занимава с ориенталски танци от 2005 г. и посещава ред фестивали в Египет, Мароко, Испания и Гърция, за да се учи от най-добрите хореографи. От 2010 -а преподава и в момента води индивидуални часове в студио в Студентски град в София. Тя казва, че има общи черти между йога и индийските танци и по-конкретно баратанатиям – класическия индийски танц, описан във ведите. Той дори бива наричан „йога в движение“. Предпочита обаче ориенталските, защото те дават по-голяма свобода за интерпретация. За нея те са както изкуство, така и красива и приятна алтернатива на груповите спортни занимания. Художничката е влюбена в Азия и е обиколила много страни, но подчертава, че когато се говори за йога, най-важното пътешествие не е по света, а навътре – към себе си.

И точно то сега става по-лесно достъпно и по-забавно благодарение на йога картите, тиражирани от издателство „Милениум“. Йога е изкуството да съществуваш щастливо и пълноценно и всеки ще може да изпита това без дори да излиза от къщи. Книжката в комплекта дава отговор на въпросите: какво е йога и къде са нейните корени, кои са основните йога школи, какво изисква йога практпрактиката, кога е най-подходящото време за йога, в какъв ред да изпълняваме асаните, как да дишаме и как да медитираме. Всеки сам ще може да изпита ползите от йога, която подобрява общото физическо състояние, влияе благотворно при различни болестни състояния и най-вече чертае път към усъвършенстването на човека, сливайки тялото, ума и душата.

– Божана, как се роди идеята за тези първи по рода си у нас „Йога карти“? Бяхте ли правила нещо подобно до момента?
– Когато се включих в проекта, концепцията за картите беше вече оформена. Идеята на Йовита веднага ми влезе под кожата и ме завъртя в пълна еуфория. Беше ми изключително лесно да създавам илюстрациите и оформлението – исках да са пъстри, разбираеми, магнетични. Да грабнат всеки, който ги докосне или зърне, както идеята грабна мен.

– От къде черпихте вдъхновение за изображенията?
– Имам опит в илюстрации към фитнес упражнения, но създаването на йога картите беше много по-забавно, а и по-мащабно като проект. Исках всяка карта да бъде мини ювелирно бижу – без излишни детайли, но изпипано, с богата цветност, разработени фонове и типография. Измислих си история – че женските фигури на картите са кръг от приятелки, които показват една на друга различни асани – както аз и Йовита сме приятелки, обединили усилия в проекта. Всяко изображение е с отчетлив силует и контрастни цветове, за да можете, когато вече свикнете да използвате картите, бързо и лесно да ги разпознавате. Палитрата е вдъхновена от разцветките на индийските сарита и традиционните източни украси, за да внесе екзотично настроение в домашната йога- практика.

Божана: Замислих картите като бижу – пъстро, магнетично и екзотично

– Какво ще посъветвате всички, които вече държат комплекта „Йога карти“ в ръцете си или скоро ще го имат?
– Йога има много лица – повече отколкото са на картите. Възползвайте се от практиката си за да предизвикате себе си, да се успокоите, да се заредите с енергия, да се освободите от стреса, да заякнете или отслабнете, да направите нещо ново или да се чувствате комфортно. С йога можете да премахнете болката или да я понесете по-лесно. Всеки път вземайте това, от което се нуждаете! Не се отказвайте поради липса на време, социална среда или условия – ето, тези карти са при вас и вече нямате никакви извинения!

– Вие самата занимавала ли сте се с йога? Какво мислите за нея?
– Занимавам се самостоятелно. Първоначално имитирах асаните „външно“, без да включвам дишането. После йога използвах, за да развия гъвкавостта, която ми е необходима като танцьор. Нещата станаха сериозни в групите за йога за бременни. Тогава, както и по време на възстановяването след раждането, тя ми помогна много. Привързах се към практиката и станах по-редовна. А от миналата година започнах да изпълнявам асани във вода върху падълборд и открих цяла нова вселена от преживявания

– Едно от любимите ви занимания са индийските танци – те приличат ли по нещо на йога?
– Индийските танци и конкретно баратанатиям – класическият индийски танц, описан във Ведите, се наричат често и „йога в движение“ и наистина има общи черти с йога. И в двете неща е добре да откриеш гуру – човек, който да те вдъхновява и напътства в едно важно пътуване – навътре, към теб самия.

– Вие преподавате ориенталски танци. С какво ви спечелиха те в сравнение с индийските?
– Малко са общите черти между двата вида танци – може би само екзотиката и някои части от костюма. Ориенталските танци са както изкуство, така и красива и забавна алтернатива на груповите спортни занимания. В тях има много повече свобода за интерпретация, отколкото в индийския танц и са по-лесно достъпни за европейките. Навсякъде, в това число и у нас, се провеждат много семинари и фестивали, на които гостуват изключителни преподаватели от цял свят.

– Вие сте графичен дизайнер, а работите като програмист, как се заехте и с тези екзотични занимания?
– Танците и йогата са неразделна част от живота ми. Открих ориенталския танц през 2005 г. и оттогава посетих редица фестивали в Египет, Мароко, Испания и Гърция, за да мога да се уча от най-добрите хореографи. От 2010 г. започнах да преподавам и в момента водя индивидуални занимания в MVJ Dance Studio в Студентски град в София.

Споделете във Facebook