Luxury Life

Назад

Рамона Туломани пее на канонизацията на Майка Тереза и получава благословията й

Галина Минчева, снимки архив на певицата

Сопраното Рамона Туломани от Албания обича да пее на софийска сцена, защото цени хората и работата в първия ни оперен театър, а и има български корени. Нейният прадядо – Георги Лилов, е инженер и помага на архитект Лазар Парашкеванов при строителството на операта. През 1963 г. Николета Лилова, дъщеря на Георги и баба на Рамона, се омъжва за албанеца Рамиз Ковач. По това време той учи оперно пеене при проф. Христо Бръмбаров, а след завършването заминава със съпругата си за Тирана. Рамиз Ковач е най-известният баритон в Албания. Той има званието народен артист. Носител е на много награди. Рамона, като дете на артисти, е с предопределена съдба, свързана с изкуството. „Първият ми идол беше дядо ми, Рамиз Ковач, а след това баща ми, Едмонд Туломани, който ме научи на работа.”

Певицата е родена в Тирана на 5 юли 1985 г. Още от дете тя започва да свири на пиано и печели някои награди. След това учи и пеене в гимназията по изкуствата, като се дипломира само с пеене. Завършва Академията за изящни изкуства в Тирана. През първата си година там е в майсторския клас на прочутото сопрано Катя Ричарели. Участва също и в няколко други майсторски класове на Катя в Рим, както и в други градове на Италия.

Ученичка на Райна Кабаиванска

След Академията Рамона се състезава за участие в майсторския клас на Райна Кабаиванска в София. Младата жена е сред десетте избрани от нея измежду сто певци. След приключване на обучението си с оперната дива, тя се посвещава на певческата сцена. Изявява се успешно на Тиранската националната опера и балет в оперите „Риголето” и „Травиата” на Верди. Тези две творби съпътстват младата певица в Италия, където режисьор е Катя Ричарели. Албанката играе с успех и в „Бохеми”, „Любовен еликсир”, „Вилиси”. Но образът, който силно я вълнува е на Виолета. Диригентите, с които си сътрудничи, са Даниеле Аджиман, Вито Клементе, Леонардо Куадрини, Виторио Паризи, Джанкарло де Лоренцо.

Голяма емоция е, когато през 2013 г. пее във Ватикана по случай рождения ден на папа Франциск.
Рамона е първото албанско сопрано от страната на майка Тереза, поканено на такова голямо събитие. В един от репортажите на “RAI 3”, Рамона е представена като „най-красивия глас на това събитие”.
Тя е пяла в много страни, в Париж, Атина, на Охридския летен фестивал в Македония, в Организацията на обединените нации в Женева и т.н. Всяка година Туломани участва в концерта „Тримата тенори” в Тирана като специален гост. Преподава в Албанската академия на изкуствата и е „Посланик на мира” от 2007 г.

Тази пролет италианската преса похвали превъзходната Джилда на албанско сопрано в операта „Риголето” в театъра на град Лече.След премиерата певицата разказва, че от публиката се чуват възгласи: „Убедителна и привлекателна. Превъзходна Джилда!”. Туломани e оцененa за перфектната си техника, за вариациите на красивите и запомнящи се арии. Музикалният критик Илария Стефанели пък пише: „Браво, Рамона, твоят глас лети във висините, носи се на облаците, отлично, отлично!”

Покана от Ватикана

За италианската публика Туломани казва:
«Познавам добре тази взискателна публика. Тя е много точна и критична.
Когато е доволна, не може да се сдържа и винаги реагира.Друга голяма радост за мене беше поканата, която получих от Ватикана, за да пея на концертите, организирани от Светия престол по повод канонизирането на Майка Тереза. Много съм горда, че тя е албанка, макар вече да принадлежи на целия свят. Нека всички се молим на тази жена, защото тя носи само доброта.“

Тогава пеицата изпълнява италиански и албански песни в катедралата «Санта Мария дел Анджели» на Светия престол. Споделя, че Майка Тереза отдавна е светица за нея ои се чувства много щастлива, усеща, че стои пред нея и тя я благославя.

„Същото изпитах и в Софийската опера, когато миналия сезон пях ролята на Виолета от „Травиата”, казва младата жена. – Струваше ми се, че моят прадядо , инженер Георги Лилов, който е строил операта, стои някъде в тъмното и се радва, че пея на тази сцена. Бях толкова доволнa от дългите аплодисменти, сълзи, цветя , а после и от сърдечните поздрави от различни хора от българската публика.„Травиата” е вулкан от чувства, в либрето всичко ме привлича. Трагичната съдба на Виолета, прекрасните звуци на Верди ме вълнуват от върха на пръстите до върха на главата ми. Аз пресъздавам тази роля с много любов, защото имам чудесна връзка с българската публика. Възнаградена съм от нея и чувствата са ни взаимни.“

Като момиче Туломани чете в захлас романа на Дюма „Дамата с камелиите”. И казва: „Виолета се опитва да живее във висшето общество, което е един балон, но то е лицемерно към нея и не я приема. Макар че нейната страст и любов към Алфред свършват със смъртта й, никой не й съчувства. Когато пея тази роля аз винаги намирам нещо ново в нея, което не съм показвалa по-рано.“ После добавя, че в живота не е Виолета, а силна личност, стъпила здраво на земята и готова винаги да се бори за своята любов.

„Оценявам поканата на академик Пламен Карталов да гостувам в новия сезон в “Tравиата” на Bерди на 2 октомври. Софийската опера има прекрасен персонал, високо квалифицирани кадри, истински професионалисти с ясни виждания за мястото и ролята на операта в съвременния ни живот. Това е покана, която ще остане незабравима за мене и за моето семейство“, радостна е певицата.

Много обичам София

„Обичам много София и се чувствам добре тук. Ходя с удоволствие по улиците и парковете на града. Припомнят ми детствотo, българските приказки, песничките, които майка ми и баба ми пееха тайно с много любов, казва Рамона. – Прадядо ми Георги Лилов беше завещал на дъщеря си, баба ми, скъп подарък от архитект Лазар Парашкеванов – „История на европейската опера”. За мене това е много ценен спомен и сега се пази в нашата къща в Tирана.Лазар Парашкеванов и прадядо ми са работили с много любов на строежа.Чувствали са се като привилегировани и за тях това е било голяма награда.“

Aз съм eдна Виолета, идващa от Албания, но не забравям никога моите български корени,

категорична е Туломани. Пее с много голяма любов за България. Така, както може да правят само албанските жени. „Майка Тереза е албанка, а тя чрез живота си направи една прекрасна характеристика на албанските жени. Приживе каза вдъхновени думи, които са за мене ориентир всеки ден. Те са свещени: „Половината от човешката красота е думата. Говорете сладко, това не ви струва нищо!”

Споделете във Facebook