Luxury Life

Назад

Зимните ни курорти между лукса, опашките и липсата на персонал

Юлия Вълкова, снимки интернет

Мъките с кабинката в Банско и този сезон ще са адски. 121 години Боровец се радва на сняг и верни гости. Резервациите в Пампорово препълниха хотелите.

Броени дни преди началото на зимния сезон /началото на декември/ планинските ни курорти са с остър недостиг на работна ръка. Търсят се близо 2000 души за сезонна работа – сервитьори, готвачи, камериерки. Няма и бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Както и през лятото, ще си внасяме персонал от Украйна, Беларус, Молдова. От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян се оплакват, че младите кадри напускат страната. Те предпочитат да работят в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е между 1200 и 2000 евро на месец. Според призивите на Сдружението държавата трябва да мисли и за реформа в образованието. Например българи масово кандидатстват в Холандия за мениджъри в хотелиерството и туризма – интересът към образование в страната на лалетата се е увеличил с 30%. Родният бранш е готов да отпусне стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни. Но в неговите и позициите на местния бизнес има сериозно разминаване заради липсата на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас.

А тази година в зимните ни курорти се очакват рекорден брой туристи. Прогнозата на Министерството на туризма е ръстът да бъде с около 10% повече. Държавата очаква приходите от нощувки само от Пампорово да са над 15 милиона лева. Една от причините са евтините самолетни билети до летището в Пловдив, които ще изсипят в Родопа скиори на рояци.

За втора година Пампорово предлага една лифт карта за курорта и за пистата Мечи чал

Едва 9 км разстояние между Пампорово и Мечи чал дава възможността да работят помежду си с единна транспортна система. Стартиралите още през лятото на миналата година инвестиции поставят начало на подобренията в инфраструктурата на двете зони, така че те да бъдат информационно обезпечени с необходимата указателна и транспортна достъпност. Целодневната лифт карта за Пампорово дава достъп до Мечи чал при подходящи за ползване условия, като за целта е осигурен специален транспорт чрез ски шатъл бусове по график. Те са безплатни за всеки с валидна лифт карта за деня за ползване на транспортната връзка. Обособени спирки и указателни табели информират туристите за актуалното разписание и движение на ски бусовете. Информация за състоянието на пистите е на обновената карта на Пампорово, която включва и Мечи чал – отворени/затворени писти и лифтове.

Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в Пампорово-Мечи Чал, осигуряват бързо и комфортно придвижване, без струпвания и опашки. Ново поколение модерни снегоутъпкващи машини обработват трасетата, а модерна система за изкуствено заснежаване се грижи за осигуряването на снежна покривка на обозначените писти.

И още едно предимство на невероятния курорт – ски център Студенец се затвърждава като все по-прогресивната и търсена зона за настаняване в Помпорово. Освен близостта до пистите, определящо за интереса на гостите е, че тук има най-много новоизградени хотели и апарткомплекси с всички необходими услуги и търговски части.

Този сезон лифт картата за едно качване за възрастен е 19 лв., а за дете – 12. Полудневната е 39 и 25 лв., а дневната – 55 и 33. Цените ставата все по-изгодни, ако си купите за повече дни, но има и запалени скиори, които предпочитат сезонните карти срещу 1080 за възрастен и 597 за дете. Не са за пренебрегване и семейните пакети, които за три дни варират между 304 и 528 лева в зависимост от броя на членовете. Работно време на касите през зимата е  всеки ден без почивка от 8:30 ч. до 16:30 ч.

Искате ли да избегнете най-големите натоварвания на пистите? Отколешни планинари са направили любопитна статистика. При откриването на сезона картите са безплатни, което пък значи, че пистите ще бъдат на 100 процента пълни. Обикновено Коледа не е най-натовареният период в Пампорово и тогава е доста удачен вариант за спускане, а и цените в хотелите и заведенията все още не са главозамайващи.
В навечерието на Нова година нещата се променят и народът се изсипва на талази. Но после нещата се поуспокояват, за да дойде февруари, когато хотели и писти пак се пукат по шевовете. Една от причините е, че тогава има най-много чужденци от Турция, Гърция, Румъния, Молдова. Другият бум е по време на ученическата ваканция /2-10. II/ по хотелите в Пампорово, то ще намерите на добри цени луксозни стаи в Чепеларе и Смолян. След първите 10 дни на месеца заетостта на курорта спада драстично, както и цените. И това е доста удобен момент за ски.

До 30 ноемрви Банско предлага сезонни карти с намаление

До 30 ноември любителите на зимни спортове ще могат да закупят сезонни карти за пистите в Банско срещу 1300 лева. За същия период цените за ученици и студенти ще са 1200 лева, а за деца от 7 до 16-години – 1100 лева. За най-малките скиори те ще струват 100 лева. Картите се предлагат на касите на начална станция на кабинковия лифт в Банско и в магазин „Максспорт” в София, бул. „България“ 81. Откриването на сезона е на 16 декември.

Банско е невероятен скицентър, който предлага 75 километра писти за ски алпийски дисциплини, за бягане, биатлон и сноуборд. Лифтовите съоръжена са
22 километра – седалковите са 13,2 км, влековете – 2,4 км, а кабинката – 6,2 км. Скицентърът предлага и чудесен 16 км скипът, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с Банско.

За най-малките скиори  има подвижна пътека-въртележка, нови детски влекчета и детска скиградина. Изградени са съоражения за халф пайп и парапланери, фън-парк. За  начинаещи  пистите са 30% от общата дължина,  за напреднали – 45%, и за опитни – 25%.
Плюс за скиорите са и моногобройните хотели в Разлог и  Добринище.

Боровец – първият курорт у нас и на Балканите

Боровец е първият курорт не само в България, но и на Балканския полуостров. По дължина и капацитет на скипистите и съоръженията той е на европейско ниво. По  примера на българския княз и после на царя много заможни българи, най-вече банкери и предприемачи от столицата и големите градове, започват да си строят тук вили. Като ски-курорт Боровец се оформя през 60-те и 70-те години на 20 век, когато се разраства с изграждането на първите хотели в алпийски стил и съоръжения за зимни спортове. Той е  най-близкият до София и затова е предпочитан от жителите й. Плюс да карате ски и сноуборд в Рила е умереният климат, много снежната зима и близостта до Самоков, където може да намерите по-евтини хотели.

Цената на лифт картите за всички съоръжения за половин ден е 42 лв. за възрастен и 25 за дете, а за цял съответно 55 и 30 лв. Седемдневната е 325 и 180 за хлапетата, а ако искате да карете 6 непоследователни дни цените са 310 и 180. Запалените по нощното каране /18 и 21.30 ч./ плащат 22 за възрастен и 13 – за дете. Двупосочният билет за Ястребец и Ситняково експрес е съответно 20 и 12 лв. Сезонната лифт карта /1000 – 500 лв./ включва и нощно каране от понеделник до петък.

Споделете във Facebook