Luxury Life

Назад

Капалъ чарши – първият мол в света

Текст: Юлия Вълкова

Ако искаш да видиш на куп всичко красиво за бита, създадено от ръцете и въображението на турските майстори, то непременно трябва да отделиш цял ден за Капалъ чарши. На повече от 5 века това е най-старият закрит пазар не само в Истанбул, а и в света, или както можем да го облечем в модерната дума – първият мол. Вътре е толкова бляскаво от различните стоки, че сякаш си повикал духа от лампата на Аладин да ти покаже най-изкусно създадените килими, бижута, сервизи, полилеи. Тук е коварен капан и за най-капризната жена – кожи, чанти, обувки, ръкавици, дрехи, шалове, гиздила.  В Капалъ чарши ще се задоволи вкусът и на всеки, който цени добрата храна и лакомствата – купища от подправки, чайове, кафета, баклави, кадаифи, халви. Но като че ли най-хубавото от всичко е приветливият и любезен продавач, който така може да те омая, че да си тръгнеш с какви ли не изкушения.

И ако на закрития пазар е шумно и пъстро, а хората едва се разминават, то в истанбулските молове – те са десетки, забравяш за ориенталските пъстрота и аромати и се потапяш в европейски лукс с мирис на Шанел. Затова не случайно в града се правят шопинг фестивали, които траят две седмици и по това време намаленията достигат до 70 процента за най-прочутите модни марки от всички краища на света.  За важността на събитието говорят и неговите спонсори – Министерството на културата и туризма, правителството на Истанбул, Столична община и местната търговска камара.

Откриването на седмото издание на Истанбул шопинг фест е тържествено и естествено, пред главната порта на Капалъ чарши. Военен оркестър, облечен в стародавни униформи, изпълнява бойни маршове под такта на огромен тъпан. Охраната на фициалните лица начело с кмета на града и няколко минстри с мъка си пробива път сред калдаръмените улички на пазара. Туристи щракат в захлас Султани, везири и принцеси на кокили – над 50 актьори и танцьори пресъздават исторически сцени в традиционни за времето си одежди.

На този пищен празник сме и ние – повече от 40 журналисти от 13 страни, включително Франция, Италия, Сърбия, Македония, Китай, Сингапур и Малайзия. На 556-годишния базар по време на фестивала всеки ден се случва нещо интересно и развлекателно. Както впрочем и в необозримите молове Акасия, Капитол, Емаар, Форум Истанбул, Истиние Парк, Паладиум, Венеция, Зорлу.  Каньон например е на 37 500 кв.м. площ плюс 30-етажна офис кула и 22-етажна сграда. Зеленината, шадраваните, водните алеи, цветята отвън и вътре успокояват и радват окото. Трудно е за ден да обиколиш магазините, но непременно трябва да изпиеш чаша дъхаво турско кафе в канещите за почивка кафенета или ако си замръкнал, да седнеш на чаша вино в  някой от 34-те лъскави ресторанта.  В мола има и кинотеатър с девет зали и гурме супермаркет.

Молът Зорлу е част от център, привлякъл внимание като първият с пет функции и милиарди долари инвестиция – тук освен търговски център, има и зали за концерти и изкуства, хотел, офиси и резиденции. Любопитното е, че цели 72 000 кв.м са запазени за зелени площи с 200 вида растения, от които 68 вида различни дървета, за което са изхарчени близо 40 милиона турски лири. Тук е и един от стожерите на истанбулската мода – превърналата се вече в легенда марка Vakko. Началото й е от 1934-а с никому неизвестен тогава магазин за шапки. Днес лейбълът включва мъжки и дамски облекла, чанти, обувки, аксесоари, сватбени одежди, че чак и шоколадови лакомства.  Цените не са за обсъждане – не и според българските журналистически стандарти.

Емаар / съвсем близо до Босфора и булевард Баддат/ е най-големият в Турция и включва хай левъл юмарки включително и представителните в Galleries LaFayette. На 150 000 кв. м площ може да намерите всичко. Интересното е, че  архитектите са същите, проектирали The Mall в Дубай. Сред любопитните атракциони е аквариумът на няколко нива. Освен с всякакви екзотични риби, октоподи, раци, посетителите щракат и лениво изтегналите се крокодили. Фауната допълва и всякаква пълзяща гад – змии, гущери, тарантули.

Преди 10 години врати отваря Истиние Парк, но и до днес събира награди за дизайн и енергийна ефективност. В него има 147 магазини за дрехи, сред които Chanel, Prada, Louis Vuitton, Dior, Bottega Venetta, Hermes, Dolce&Gabbana. Една от забележителностите е автентичен турски традиционен пазар за плодове и зеленчуци, био храни, прясна риба, местни деликатеси, баници, бюреци.

Но Истанбул шопинг фест не са само моловете, а и многото централни, а и по-малко известни улички с безбройни магазини, галерии, дюнерджийници. Сред тях е и прочутата Истиклял, което в превод означава свобода. Затова не случайно е символ на свободомислеща Турция. По време на османската империя тук са били повечето посолства и търговски сгради и затова тя е сред примерите на европейската архитектура. Според сатистиката през уикенда я обхождат над 3 млн. души.  Широкият калдаръм започва от площад Таксим и свършва до най-старата станция на метрото, което е второто в света, след лондонското. Пешеходна е, по булеварда се движат единствено червените ретро трамваи, които са превозвали хората и преди 90 години. И тук е пълно с изненади – музиканти, танцьори, акробати са едва ли не на всеки ъгъл. Магазините, садкарниците и кафенетата са едно до друго. Улицата е прорязана от пасажи и те гъмжат от ресторанчета. В почивните дни в тях се събират млади хора, които не можеш да срещнеш в делник – металисти, татуирани, момчета и момичета с пиърсинги, а късите поли са нещо съвсем естествено. Въобще на  Истиклял забрадките се броят на пръсти.

Твърде интересн и шумен за местни и туристи е и кварталът Ортакьой съвсем на брега на морето.  И той е прорязан от тесни улички с кафенета и ресторанти, а най-харченото ястие е кумпир – печен и издълбан картоф, пълнен с каквото ти душа иска от отрупаната със сирена и зеленчуци витрина. За довиждане може да си купите магнит, гривничка, ретро кола за малчугана и всякакви сувенири, които да напомнят за едно незабравимо прекарване но време на Истанбул шопинг фест.

Споделете във Facebook