Luxury Life

Назад

Краби – тропическият рай без фотошоп

Текст и снимки Магдалена Гигова
Специални благодарности към Qatar airways

Краби е добре пазената тайна на Тайланд. Поне за българите. Германци, скандинавци, британци, австралийци, а напоследък и цели пълчища китайци, съпреживяват рая всеки ден от ноември до март. Впрочем, островите са си там и в останалото време извън „високия сезон“, защото местоположението им на юг край Андаманско море ги предпазват от тропическите мусонни дъждове. Не че ги няма, но са сравнително кратки, а слънцето бързо заличава мокрите им очи и споменът за тях остава да лепне само във влагата, която превръща всяка дреха в компрес.

Най-съхранената по отношение на природата тайландска провинция вече е доста по-удобна за добиране, защото няма нужда да се лети до Банкок и от там за Краби. Катарските авиолинии тръгват от София и през Доха кацат направо в островния рай. Защо все повтарям тази дума? Ами понеже там го има всичко онова, с което е привлекателен Тайланд, без нито един от недостатъците на тази държава.

Липсват откровено наглите квартали за секстуризъм, плажните партита са по-изискани, а нивото на туристическите услуги и луксът в хотелите не могат да предизвикат оплакване дори у най-претенциозния турист.

Когато напишете Краби в интернет, се появяват снимки с нереалистично изумрудени води, в които сякаш са бучнати великденски яйца във вид на острови. Всичките ви подозрения за фотошоп отпадат, щом ги видите на живо. Наистина са с цвят на смарагд! Някои от най-добрите плажове на Тайланд са в тази част на страната,  а известният А Нанг е само на 20 километра от град Краби.
В подкрепа на думите си ще припомня, че приказното място е естествен декор за снимките на филма „Плажът“ с Леонардо ди Каприо.

Природата тук е развихрила въображението си до краен предел и редува топли кристални води с причудливи скални образувания и интимни романтични плажове, където непременно трябва да бъдеш с любим човек.

Най-популярен в провинция Краби е Националният парк Ко Пи-Пи (Koh означава остров на тайски език). Местните ненапразно се гордеят с красотата му. Ко Ланта и плажът Ралей не падат по-долу, но и останалите 150 късчета земя, изсипани сякаш от броеницата на Господ радват окото с неповторимостта си. Преди години те са били убежища за азиатските пирати, а днес китайските им наследници се опитват да ги окупират до един. Затова хората от Краби са въвели присъствени квоти за туристите с дръпнати очи – иначе има опасност да населят рая със себе си.
Краби се гордее с най-древната цивилизация в тази част на света. Датирането на древните каменни оръжия, рисунки и скелетите, открити в безбройните пещери доказва, че тук са живели хора  още отпреди 37 000 години.

Ако сте очаквали, че в Краби само ще се излежавате на някой плаж и най-много да сложите шнорхела за наблюдаване на корали, вадете маратонките!
Няма начин да сте там  и да пропуснете приключението Тайгър кейв. Може би по-точният израз е изпитанието на волята, наречено Тигровата пещера – място изключително важно за поклонниците будисти.

Според една от легендите (и както си личи от името) някога в прочутата дупка в земята живеел тигър. После хората построили малък будистки храм. Друга версия обаче твърди, че една от скалите на входа на храма прилича на тигров нокът. За радост на туристите край храмовия комплекс не се разхождат представители на големите раирани котки, а само закачливи маймунки, които понякога стават твърде нахални. Не дай си Боже да носите нещо за ядене, веднага ще станете обект на пладнешки обир. Някои от макаците са се научили да пият вода от бутилка и безогледно „секвестират“ пластмасовите шишета на проходящите. Ако не сте достатъчно бдителни, може да останете дори без мобилен телефон или фотоапарат.

Табелата в подножието на хълма с надпис „Тайгър кейв 1237 стъпала“ не изглежда застрашителна, но това е преди да видите стълбите – по-отвесни от скали, с „неравноделни стъпала“, едни от които ви карат да направите полушпагат, а другите – цял. Единствената утеха е, че по пътя нагоре се разминавате с хора, които пъшкат драматично колкото вас в естествената сауна.

Услужливи надписи ви уведомяват надлежно колко стъпала ви остават до върха. А там (ако са ви останали сили след катеренето и срещите с маймуните) пред очите ви се разлива искрящо зелен пейзаж, прорязан от каменни зъбери. И просто не можете да спрете да „произвеждате пощенски картички“ с фотоапарата си.  А щом сте в Краби, това е само началото…

Оказва се, че Rocks Reilly  в тази част на Тайланд има славата на един от най-известните центрове за скално катерене в света.  Трудността на трасетата е различна  както за начинаещи, така и за спецове. Екстремистите могат да си вземат и „пакет на авантюриста” с комбинация от катерене, скок в морето от скала и гмуркане.

Тук се намират и най-известните природни забележителности на Тайланд –  националните паркове Нат Нопара Тара, А Нанг, Ралей и Ко Пи Пи. Повечето са съставени от множество коралови острови, в чиито рифове може да потопите глава с очила и шнорхел и с часове да гледате танца на слънчевите зайчета върху коралите, докато край вас се стрелкат доверчиви риби.

И щом ви е тръгнало на пещери и возене с лодка от остров на остров, грабвайте спасителната жилетка и следвайте водача в Изумрудената пещера. Входът на природното образувание прилича на хищна паст, захапала парче зелена коприна. През следващите 80 метра обаче потъвате в почти пълен мрак. Пред вас мъждука единствено фенерчето на водача на групата. За да се съхрани екоравновесието, в пещерата пускат посетителите на квоти. Освен  с важната задача да не изгуби в тъмнината някой турист, придружителят е зает с обезателството да опази сухи мобилните телефони, с които доплувалите до заобиколения със зли зъбери малък плаж да документират подвига си.

А за онези, които не държат да наситят отдиха си с приключения, Краби предлага безметежно излежаване на ситния и бял като сол пясък, плуване в ласкавото море и тонове пикантна тайландска храна, погасявана с прилична местна бира.

Споделете във Facebook