Luxury Life

Назад

Невруз – феерия от багри и ритми

Юлия Вълкова, снимки авторката

Празникът Невруз бележи началото на пролетта. Той отбелязва пробуждането на природата, когато от недрата на земята отново започват да излизат топлите й дихания. Затова за кратко трая изумлението ми от красиво подредените кошници с цветя, от които надничаха пъстро боядисани дървени яйца. Те обаче нямат нищо общо с великденските, а са свързани с раждането, с разцъфтяването на природата. Обичаят символизира взаимно разбиране, толерантност и мир между народите от хилядолетия насам. Благодарение на Международната организация на тюркската култура (ТЮРКСОЙ) празненствата Невруз се провеждат в много различни страни и всяка следваща година достигат до по-голяма аудитория. Тъкмо това ни доведе в Кастамону – град на малко повече от 200 км от Анкара в черноморския район на Турция. Той е избран за културна столица на страната заради своята уникалност – омайна природа, съхранени история, архитектура, занаяти, традиции. В същото време селището, сгушено сред високи планини, се развива и модернизира като всеки един европейски град.

Та ТЮРКСОЙ дарява радостта на Невруз на много места по света с изявата на близо 200 артисти от 15 различни страни – техните цветни изпълнения популяризират различни обичаи и се прекланят пред древните традиции. С танци и песни участниците показват, че това е празник на изобилието, плодородието, динамиката, любовта, братството, общността и мирът. Освен в страните членки – Турция, Азърбайджан, Казахстан, Узбекистан, Башкирия, Киргистан, Алтай, Гагаузия, Косово, Черна гора, Босна, Невруз се отбелязва и в седалището на ЮНЕСКО в Париж, в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, във Вашингтон, Лондон, Кеймбридж, във Виена.

В първия ден на пролетта Кастамону бе огрят от слънце. Едва девет сутринта е, а площадът се пука по шевовете от насъбралия се народ, развяващ знамена. Фотографи и телевизии от цялата страна и от чужбина се чудят коя фолкорна група да снимат най-напред. Носиите преливат от багри, накити, шевици, екзотични украси от кожа, причудливи шапки. И всичко това добива още по-широк смисъл, завихрено в ритми – феерия от цветове и сложни стъпки, извикващи възторг и преклонение пред народния дух.

„Избрахме Кастамону за средище на празника и укрепване на турскоезичните връзки, за културна, историческа и мирна столица, защото тук най-добре са съхранени нашите обичаи и традиции, каза на среща с чуждестранните медии министърът на културата и туризма проф. Нуман Куртулмуш. – Това го потвърждават песните и танците, фестивалите, срещата на различни кухни – всички те са мост между страните и сърцата. Но ние укрепваме взаимодействието си и чрез образованието, сътрудничеството между университетите, активизиране на дипломатическите мисии.“

Тържестваха завършват късно вечерта в спортната зала, която трудно побира хората, искащи да се насладят на уникалните песни и танци на гостуващите местни и чеждустранни трупи. Празникът е толкова важен, че за него специално от Анкара пристига кортеж начело с министър-председателя на Турция Бинали Йълдъръм, чиято реч изтръгва нестихващи аплодисменти.

От създаването си като ЮНЕСКО на Тюркския свят Международната организация на тюркската култура съдейства за укрепване на връзките на братството между турскоговорящите народи, предава своето общо културно наследство на бъдещите поколения и го представя на света от повече от 20 години. ТЮРКСОЙ е основана от министрите на културата на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан и Турция, като дейностите й се осъществяват под егидата на държавните ръководители на турскоезичните страни и са силно ценени от тях. Всяка година тя организира фестивали за театър, кино, музика и изобразително изкуство, в които  участват десетки артисти от различни страни. Функцията на генералния секретар на ТЮРКСОЙ понастоящем се поема от бившия министър на културата на Казахстан, посланик Дусен Касеинов. Държавните министерства на културата на страните членки на организацията назначават свои представители в нея. Тя осъществява проекти в сътрудничество с други международни организации, които преследват същите цели и приемат едни и същи принципи като ЮНЕСКО, ИСЕСКО и Междудържавния фонд за хуманитарно сътрудничество на Общността на независимите държави.

В подкрепа на тази идея е и пътешествието на тюркския свят на Балканите. То започва именно с празненствата Невруз. Те ще завладеят сърцата на хиляди, достигайки от Балканите до Централна Азия, минавайки през Анадола. Радостта на Невруз в България ще донесат два концерта – в Пловдив на 3 април в драматичния театър и в София на следващия ден във Военния клуб, на избрани ансамбли от Тюркския свят. Те са посветени на 25-ата годишнина от създаването на организацията и ще представят уникални мелодии и колоритни танци, разкриващи богато културно наследство.

Споделете във Facebook