Luxury Life

Назад

Пампорово – блян за скиори и планинари

Юлия Вълкова, сн. Манастира и интернет

Ски сезонът вече е открит. И докато текат шумните реклами на красиви родни планински курорти, които обаче не успяват да предложат на гостите си бърз достъп до писти, предприемчивите вече са с ваучари в джоба за Пампорово – слънчево, ласкаво, гостоприемно и чиито съоръжения позволяват на стотици любители на зимните спортове да усетят удоволствието от пързалянето. А ето и поредния коз, заради който си заслужава да сте в гостоприемната Родопа планина – две съседни ски зони започват работа в тандем с единна билетна и транспортна система, превръщайки Пампорово и Чепеларе в един от най-атрактивните комплекси за зимни спортове и забавления. Проектът се цели в създаването на най-големия притегателен спортен център на Балканите, като повиши конкурентоспособността, използва активно наличния природен ресурс и даде възможност на България за домакинство на престижни спортни събития на всяка от ски зоните.
Едва 9 км разстояние между Пампорово и Мечи чал дава възможността още през зимен сезон 2016/2017 да работят помежду си с единна транспортна система. Стартиралите още през лятото на 2016-а инвестиции поставят начало на подобренията в инфраструктурата на двете зони, така че те да бъдат информационно обезпечени с необходимата указателна и транспортна достъпност.
Целодневната лифт карта за Пампорово дава достъп до Мечи чал при подходящи за ползване условия, като за целта е осигурен специален транспорт чрез ски шатъл бусове по график. Те са безплатни за всеки с валидна лифт карта за деня на ползване на транспортната връзка. Обособени спирки и указателни табели ще информират туристите за актуалното разписание и движение на ски бусовете. Информация за състоянието на пистите е на обновената карта на Пампорово, която от тази година включва и Мечи чал – отворени/затворени писти и лифтове.

Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в Пампорово-Мечи Чал, осигуряват бързо и комфортно придвижване, без струпвания и опашки. Ново поколение модерни снегоутъпкващи машини на водещите в този област фирми “Kässbohrer Geländefahrzeug” и “Prinoth” обработват трасетата, а модерна система за изкуствено заснежаване се грижи за осигуряването на снежна покривка на обозначените писти.
И още едно предимство на невероятния курорт – ски център „Студенец“ се затвърждава като все по-прогресивната и търсена зона за настаняване в Помпорово. Освен близостта до пистите, определящо за интереса на гостите е, че тук има най-много новоизградени хотели и апарт-комплекси с всички необходими услуги и търговски части.

Ето и още изненади – за първи път тази година в най-големия ски курорт в Родопите се въвеждат и семейни лифт карти. В спортния календар тази година големите събития са връщането на Фрийстайл оупън в Пампорово през март месец, както и Европейската купа по сноуборд слоупстайл (13-14 януари) и Европейската купа по фрийстайл ски слоупстайл (17-18 март).

„Гранд Манастира“ – перлата на Родопа
„Гранд Манастира“ и този сезон е в центъра на събитията в Пампорово. Само на 100 м от основния лифт са новообзаведени апартаменти с камина за 4 или 6 човека, които от тази година имат и индивидуални интернет рутери. Делукс апартаментите са най-висококатегорийното настаняване в района на „Студенец“. Гранд Манастира е и с най-големия паркинг в района, охраняем и безплатен.
Разширен и обновен нощен бар с претенциите да се превърне в Нощния бар на Пампорово, с жива музика от групата, която се изявява в „Ноти“ на Марина Диневи, Св.Влас, през лятото.

Нов ски гардероб със ски инструктори в сграда 5, при ски изхода на комплекса. Много съкратен и удобен достъп до пистите, с преференциални цени за гостите на комплекса.
Детски клуб „Ескимо“ с аниматор ще забавлява децата от 2 до 10 години с креативни дейности и игри. В клуба има и извита пързалка, спускаща се до басейн с топки.
Център „Парадайз спа“ в комплекса предлага всички масажи и терапии, 2 вида сауна и басейн с 20 м дължина, най-големият в района на Студенец. Разбира се, ползването на басейн и сауна е включено в цената. Както и на нов фитнес.
До лобито на „Гранд Манастира“ се намира единственият винен бар в района с отлична селекция български вина и лимитирани серии вина. Към тях се предлагат и подходящите сирена и мезета, а в него ще има и полезни интерактивни беседи, свързани с напитката на боговете.

Писти и съоръжения
Непосредствено до ски център 2 („Малина“) е обособена ски зона за деца – детска ски градина Пампорово за деца от 4 до 6,99 години, както и ски училище за деца от 7 до 11 години. Записванията за детска ски градина /за хлапета от 4 до 6 година с работно време от 9 до 16 ч. с включен обяд/ стават по телефона или на място поне един по-рано. Пластмасова пързалка, люлка, къщичка, детски маси със столчета са само част от нещата, с които децата могат да се забавляват на закрито. В залата има телевизор с DVD, където малчуганите могат да гледат любимите си анимационни филмчета. За тях се грижат дипломиран педагог и няколко ски учители, които дават първите уроци. Работещите говорят руски, английски и български език.

За детско ски училище записванията стават по телефона или на място поне 48 часа по-рано (препоръчително във висок сезон). Обучението на деца започва с подготовка и преподаване на основните първи стъпки в ските в зоната, обособена за начинаещи.

Пампорово е известно със своите отлични условия за начинаещи скиори и сноубордисти и своите полегати ски писти, чиято денивелация и степен на трудност са сред най-добрите за ски обучение в Европа (Neilson Active Holidays – Пампорово – най-добрият курорт в Европа за начинаещи скиори). Тук се намират няколко отлични ски училища и обучението с инструкторите се е доказало във времето. Те са 14 и предлагат обучение в групи или индивидуално на начинаещи и напреднали скиори или сноубордисти. Голяма част от ски училищата са разположени в основните ски центрове – ски център 2 „Малина“ и ски център „Студенец“.
В курорта са разположени няколко основни ски центъра с шест каси за продажба на ски услуги на място, което прави достъпът до ски зоната изключително улеснен. Тук можете да наемете професионално ски и сноуборд оборудване в гардеробите на различни реномирани марки за всяка възраст и възможности. Ски екипировка под наем може да се поръча и заплати онлайн или при пристигане на място.

Free Ride
Характеристиките на терена в Пампорово и разпределението на пистите в планината са атрактивни и подходящи за практикуване на свободен стил каране на сноуборд и ски. Поради разнообразието на наклоните и подходящата гора, карането извън пистите тук съчетава удоволствието от фрирайда и чувството за безопасност. Ландшафтът на курорта не позволява образуването на лавини, няма остри зъбери, а опасността от изгубване извън ски зоната е минимална.

Моторни шейни
През последните няколко години в Пампорово започна да се развива и още един популярен в САЩ и Европа спорт – ски ду (Ski doo), или моторни шейни. Този спорт може да бъде практикуван по множеството полегати хълмове и поляни извън официалната ски зона. С моторните шейни може да се организира и разходка сред снежните склонове с приятели.

Хъски впряг
Арктически впряг с хъски кучета по снежните писти на Пампорово е една от най-популярните атракции в курорта. Снежното пътешествие с шейната трае около 20 минути, като желаещите за тази атрактивна разходка са предимно деца, които се радват на изключително добре обучените хъски.

Споделете във Facebook