Luxury Life

Назад

Феерия от цветя в Миракъл гардън – завладяваща атракция на най-високата сграда в света

Текст и снимки Маги Гигова

Пищната цветна феерия Миракъл гардън   напълно отговаря на името си – градина на чудесата. И това насред най-несретната пустиня, която сте виждали. В Дубай сякаш са обсебени от идеята всичко да им е най-най. Това пиршество от цветя и зеленина се е ширнало на площ от 72 хиляди квадратни метра и според местните  е най-голямата градина, създадена от човешка ръка. Но дори да не е така, 109-те милиона различни цъфтящи растения в нея звучат внушително. Дверите на Миракъл гардън са отворени от октомври до май. После жегите стават непоносими и дори най-напояваните цветя не успяват да оцелеят.  Да получават всекидневната си доза влага са се погрижили учени и IT  специалисти, разработили сложна система за рециклиране на отпадъчна вода. Ландшафтни архитекти пък пренареждат цветята и те всеки път образуват различни фигури.

Танцуващи дами с кринолини,  целите от цветя, поклащат триметровия си ръст в такт с класическа музика, приказни замъци, симпатични слончета, селото на смърфовете, кокетни къщички, водоскоци, езерца,  алеи, покрити с пъстроцветни чадърчета… Разбира се, дубайците не са пропуснали да поставят мимоходом един-два рекорда на Гинес – за най-дълга стена от цветя – 800 метра и най-висока пирамида от растения – 10 метра.

В градината на пеперудите пък крилатите са над 10 хиляди вида. От зеленчуковите лехи всеки може да си откъсне зарзават по свое желание и да го изяде, а в ароматната част виреят билки от над 200 страни. Ритуалът да си приготвиш чай от собственоръчно набрани растения също е голям гъдел. Но нищо не може да се сравни с уханието на петуниите, с безцелното лутане, когато след всеки завой изскача нова чудесия, която не можеш да спреш да снимаш.

Бурж Халифа е най-високата сграда в света и чистокръвна печатница за пари. Качването до 124-ия етаж с най-бързия асансьор в света, който изминава времето за 1 минута и повярвайте, не ви става лошо, става с предварително запазен час. Отгоре на всичко асансьорите са двуетажни.  Билетът за атракцията струва 60 лева, а капаните за туристи дебнат на всяка крачка. Преди да се качите на асансьора  – щрак върху бяла стена. После наслагват зад гърба ви чуден изглед от върха на небостъргача, пъхат снимката в рамка, прилагат флашка и… ви взимат 75 евро с усмивка. Но това е само началото.

Пъхате 10 дирхама в една машина, въртите до изнемога и апаратът изплюва тенекиена монета, която сами сте си отпечатали. С образа на Бурж Халифа, естествено. За тениските, шапките и традиционните прахосъбирачки няма да споменавам, защото щом преодолеете сувенирните рубежи, пред очите ви се открива гледка по-хубава от всяка картичка. При това с 360-градусова панорама, която се променя с всяка крачка

В съседство е преживяването, което не е за хора със слаби сърца – както си вървите по стъкления под, той внезапно се напуква. Наужким, разбира се. Ако решите да се поглезите в най-високия ресторант в света, ще трябва да слезете до първия етаж и да вземете специалния асансьор до него. В Бурж Халифа има и 900 апартамента, чиито цени паднали близо наполовина веднага след откриването, поради голямото предлагане. И значителните неудобства. Ако случайно сте пушач, за всяка цигара ще трябва да слизате до партера, защото в сградата тютюнът е забранен, нищо че сте си у дома.

Впрочем, името на кулата е сменено в последния момент. Небостъргачът е замислен  да се казва Дубай, но предвидените милиард и половина драматично свършват и без финансовата инжекция на  президента на Обединените арабски емирства Халифа бин Зайед нямало как да бъде довършена. Ами да –  самопочистващата система за 25-те хиляди прозореца струва над 8 милиона долара.

В Дубай наричат Палм джумейра осмото чудо на света и доказват със снимки, че изящната форма на изкуствения остров наистина се вижда от космоса. Както личи от името, творението представлява ствол на финикова палма с 16 листа и полумесец под формата на бариерен риф. Тъй като местния пясък не е подходящ, 560-те хектара са изградени от натрошени скали от планината Хаджар, а пясъкът е от дъното на Персийски залив. Така се появява ръкотворния остров, на който са разположени частни резиденции със собствени пристанища, хотели и апартаменти. И понеже теренът е изкуствен, няма проблем да си купите имот с право върху земята. Ако можете да си го позволите, разбира се.

Глобал вилидж пък е целият свят в едно забавление. Малко наивно, но доста питателно.  Представете си катедралата Василий Блажени в Москва до Айфеловата кула и срещу казахски аул. Подредбата на павилионите е доста хаотична – като залци, струпани в чинията на злоядо дете, но във всеки може да се открие храна от съответната държава, автентични стоки и атмосфера, в която да се потопиш. На почти истинския плаващ пазар, типичен за Азия, в лодките къкрят гозби. На пода в обиталището на Ирак е постлан огромен персийски килим, а копията на асирийски и шумерски богове в естествен ръст допълват внушителното въздействие. Но… колкото и цветно да ви го разказвам, най-добре е да видите Глобал вилидж със собствените си очи.

Незабравимо приключение е вечерята на яхта или ладия тип характерните за региони лодки дау, с каквата Синдбад Мореплавателят стигнал чак до Индонезия.  Храната наистина е вкусна, но от играта на светлините върху небостъргачите забравяте да ядете.  А когато лодката мине покрай Аин Дубай – най-високо виенско колело в света  – 250 метра, двойно повече от Окото на Лондон, има опасност да зяпнете непоправимо. В сряда и петък към разходката из залива по тъмно има допълнителна екстра – шоуто на дроновете. По-дългата му версия струва на местните власти 299 хиляди долара всеки път.

Няколко „карета“ светещи точки, строени като римски легиони. Първоначално дефилират в строен ред, но после започват да рисуват чудни картини, свързани с местния бит. Рибар хвърля мрежа в морето. Жарко слънце изгрява над пустинята. Арабски жребец препуска в галоп. Символът на дубайското гостоприемство – чайникът налива живителна течност. И всичко това изобразено от дронове в светещи картини.

Рееш поглед в небето и разбираш значението на английския излаз дъхоспираща гледка.

Видеата може да гледате тук:

Бурж Халифа
https://youtu.be/kutpAgi4vtk

Миракъл гардън

https://youtu.be/CRc-1mXkdiE

https://youtu.be/DxndK96FIoY

https://youtu.be/XO5eFhiMFIA

https://youtu.be/TAhMikdQedo

Споделете във Facebook