Luxury Life

Назад

Древно СПА във виетнамския курорт Дананг

Special thanks to Qatar Airways

Възраждаща терапия с предаваното от поколения знание за билките на народа Дао До

Със старинни терапии по древните ритуали на изчезващия народ Дао До глезят в Cham SPA&Massage във виетнамския курорт Дананг на брега на Южнокитайско море.

На входа ни посреща бивол, потънал до ушите в живителна река. Скулптурата е толкова реалистична, вкл. до острите косъмчета по гърба й, че човек може да се обърка. Дръвчета бонзаи  и лотоси допълват предчувствието за покой. Екзотични аромати те обгръщат, докато отдъхваш пред тюркоазен басейн със здравословен коктейл в ръка.

От незапомнени времена виетнамците използват местни билки за лечение и поддържане на здравето чрез процедури с пара, във вана или с масажи. Народът Дао До е предавал от поколение на поколение знанието на предците чрез жените в семейството. Баните с билки за тях са от първостепенно значение през всички сезони.

Може би затова и ритуалът започва с предпазливо (от моя страна) потапяне в огромна дървена бъчва, пълна с гореща отвара на цвят като гъсто вино. Усещането е като за влизане в утроба, защото температурата се доближава до тази на тялото. Чевръста женица едва изчаква да се накисна подобаващо и ме подхваща като изпечен теляк с грапавото си кисе.

Докато доволствам след загубата на мъртвите си клетки, научавам, че народът Дао До използва къпането като лекарствено средство, когато е подкрепено с билки. За кожата са подходящи орлови нокти, листа от робуста и от подобния на зелен портокал плод стар, кимион, камфор… Опитвам се да различа ароматите в настойката, която продължава да покрива раменете ми.

Обясняват ми, че срещу остеоартрит мога да използвам Justicia gendarussa , Homalomena, piper lolot, каквото и да се крие зад латинските наименования. Виж, за храносмилателния тракт полезните растения са ясни: кардамон, лимонена трева, анасон, канела, акорус – тревист аир.

Тайната на билките, в които се кисна, е, че ваната непременно трябва да е от дърво –  това обяснява бъчвата. При това материалът не може да е произволен – задължително е да бъде от виетнамското дърво хиноки, по-известно като японски кипарис. То притежава ясен аромат на етерични масла, дървесината му е фина и придава специфични свойства на билките, чиито аромат се смесва с уханието на дървото и това те обгръща и потапя изцяло.

Не е задължително целебните треви да са свежи, може да бъдат и изсушени. Задължително е обаче,  да бъдат нарязани и сварени на жив огън с дърва 30-45 минути, докато водата придобие цвят на стара кръв и плътността на вино.

Идеята е щом водата е достатъчно гореща, да се накиснете в нея и да поемете дъх от проникващата топла пара, все повече и повече да слушате тялото си по отпускащ и  освежаващ начин. В началото смесицата от миризми може да ви се стори стресираща, но след това всичките ви  сетива изпадат в състояние на тотално отпускане. Кожата ви се зачервява, а стегнатите като въжета мускули, се отпускат. Според хората от народа Дао До, след изтъркването започвате да чувате безупречно всяко послание на тялото си, умът ви става свеж и виждате светлина.

След ваната парната баня е задължителна, за да избягат и малкото ви останали токсини. Разбира се, тя също е с букет от незнайни билки. Древното племе използва баните с лечебни растения не само за изхвърляне на отровите и пречистване. Например, след раждане (ясно е, че в планините то става при домашни условия, а не в болница) младите майки непрекъснато се къпят с билкови отвари за дезинфекция и бързо възстановяване, подпомагане на кръвообращението. Така родилките на Дао До бързо могат да се върнат към кърската и къщна работа с бебетата в цедилки на гърбовете им. Затова наскоро родили жени се възползват от терапиите в  Cham SPA&Massage.

Мъжете, които са настинали, изморени или стресирани, използват билковите вани за увеличаване на енергията и детоксикацията на организма. Възрастните хора разчитат на природните цярове против ревматизъм, изтръпване на ръцете и краката, болки в ставите. Специални смески помагат срещу обриви при децата.

В Cham SPA&Massage изрично подчертават, че народната медицина на народа Дао До не е просто комплекс от етнически здравни методи, но и част от културната идентичност на племето.

Част от нея е и специфичният масаж, на който се подложих веднага след излизането от парната баня. Дребничка, но невероятно силна в ръцете виетнамка прилага комбинация от силово размачкване в стил „тай-масаж“, използване на билкови торбички, накиснати в горещо етерично масло, които поставя на проблемни места като кръстните прешлени или раменете плюс юнашко подхващане на всяко излишно възелче по тялото.

След тази терапия човек излиза напълно възроден, с усещането, че на сандалите му са поникнали крила.

Споделете във Facebook