Luxury Life

Назад

Мистичен СПА на кораб? Има, и то какъв!

Тест и снимки Магдалена Гигова

„Самсара”  е мистичната ориенталска дума за хармония между душата и тялото, за философията на живота и… името на СПА центъра на 17-етажния круизен кораб „Коста Пачифика”. Върху 6000 кв.м и два етажа  са се ширнали зали за всякакви терапии,  зимна градина, басейн за таласотерапия, солариум,  турска баня в два варианта – ароматичен и „обикновен”, храм на спокойствието, кът за японска чаена церемония, стая за йога и пилатес, фитнес и  различни салони за масажи и разкрасяване. Зад сложните латински думи тепидариум и лакониум се крият затоплени стаи за почивка и отпускане, където с ароматерапия и точно дозирана температура се подсилва имунната система, елиминират се токсините и тялото се пречиства, стимурила се микроциркулацията и се подсилва метаболизмът.
Звучи помпозно, но всъщност идеално се вписва в кораба.

Представете си 114 000-тонна грамада на 17 етажа, която се носи плавно като виенски валс из Средиземно море. Не ви се вярва? Истина е! От юни 2009 година, когато корабът “Коста Пачифика” (Costa Pacifica) е пуснат на вода, той вече е избродирал десетки хиляди мили в нежно морско алегро. Нотните ми суперлативи съвсем не са случайни. Целият дизайн на кораба е подчинен на музиката. Върху вратите на асансьорите са изографисани цигулки, картините в каютите са с оперни и роксюжети. Всеки от 14-те етажа (останалите 3 са за персонала и машинариите на “голямата лодка”) е наречен с музикален термин като “Ноктюрно” , “Суинг” или “Бохеми”. Ресторантите носят имена на песни – “Ню Йорк” и “Моят път” на Франк Синатра, “Ипанема” на бразилеца Жубим, “Ла Палома” на испанеца Ирадиер…
Трите хиляди пасажери,  настанени в 1504 каюти и апартаменти, са нежно глезени от 1100 души интернационален екипаж.

Единствено  в СПА центъра музиката отстъпва пред умело дозираната екзотика.  А онези, които са решили да съчетаят плаването по моретата с грижата за себе си, избират настаняването в каютите „Самсара”. Те са на отделен етаж и имат директен достъп до СПА центъра чрез асансьор със стъклени стени. Така че могат да ходят на процедури по халат необезпокоявани. В тази част чаршафите са от пречистен органичен памук, възглавниците са ергономични, в минибара продуктите са нискокалорични, в банята има точна везна за следене на теглото, а в ресторант със същото мистично име сервират само екологични и диетични ястия. Първокласното гурме меню се подготвя с високотехнологични съдове  в отделна  кухня, обстановката е изискана и елегантна, а листът с вината е като в най-скъпите ресторанти.

Единствено обитателите на етажа „Самсара” могат да влизат в зимната градина с подвижен стъклен покрив с  електронните ключове от каютите си, останалите пасажери трябва да си поръчат процедура в СПА центъра, за да добият това право. Освен традиционните  процедури като маникюр, педикюр, фризури (особено популярни преди капитанската галавечер на кораба),  класически масаж  и избелване на усмивки,  в разкрасителната обител  предлагат тарнтрична церемония за двама, самсара масаж с вулканични камъни,  аюрведичен широдара масаж, при който в „третото ви око” в междувеждието се стича на равномерна тънка струйка литър и половина етерично масло в продължение на час и половина.

Но най-хитовата терапия в СПА центъра е йонотермичната супердетоксикация. Ако се вярва на рекламата в издавания от екипажа на „Коста Пачифика” всекидневник, само с една процедура може да изгубите от 1 до 10 сантиметра от овалите си.  Основната идея е извайване и тонизиране, заличаване на целулита… Коя жена няма да клъвне на такава оферта?!
Процедурата започва с почистваща и детоксикираща маска на цялото тяло, докато ви правят масаж на ходилата и скалпа. Изборът на продукти зависи от това къде имате мускулни и ставни болки, натрупване на вода и лоша циркулация. Цялото тяло се обвива с фолио и се подлага на йонотермична електростимулация. Споко! Не е като електрошок, а като майчинско залюляване в скут. Процедурата завършва с масаж на цялото тяло с фокусиране върху проблемните места.

А ако предпочитате да наблегнете на по-хедонистичните блага на кораба, просто им се отдайте.
Той си има всичко! Осем бара с музика на живо, включително само за пури или за спортни фенове, декориран с футболни топки и огромни екрани. Пет ресторанта – от изискания “Самсара” със сребърни прибори и сервитьори с бели ръкавици, до непретенциозния “Калипсо”, където всеки сам си сипва каквото и колкото поиска. Театър на три нива “Звезден прах”, в който всяка вечер има по 2 представления.
Казино “Фламинго”, дискотека “Фивър”, салони за танци “Рондо” и “Виена, Виена”. Тук има дори картинна галерия, църква, библиотека и интернет зала, няколко магазина и стая за игра на карти върху маси с класическото зелено сукно. Неосъществените музиканти могат да сбъднат мечтата си в… професионалното звукозаписно студио на борда.

При това положение човек дори не се учудва на 4-те басейна (един от които със стъклен разгъващ се покрив и плазмен екран от 30 кв.м), 5-те джакузита, пистата за джогинг, симулаторът на “Формула-1” с болид в естествен размер… Как да не се забавляваш?!

Споделете във Facebook