Luxury Life

Назад

На СПА глезотии в Кападокия

Юлия Вълкова, снимки авторката

Един от най-интересните градова в Кападокия – Гьореме, е известен не само с импозантната долина, изпълнена с причудливите скали сякаш от филм на бъдещето, и със скалните си манастири и църкви в Музея на открито, а и с типичните спапроцедури, които предлагат почти всички 150 хотела на уникалния град. Ние имахме късмет да се настаним в Anatolian Houses Göreme, където всяка стая е на различна по височина тераса и вкопана в меките вулканични образувания. Нощта вече се спуска, лампите светят и гостите се пренасят в приказна атмосфера, като че ли изваяна от ръцете на майстор-фантаст. Не, не сме на кино, а в райско романтично място, където всичко наоколо е от камък – стените, леглото, нощните шкафчета, банята с огромното джакузи в средата. Откъдето и да минеш, все ще се натъкнеш на вълшебната чешма, от чиито учури тече бяло и червено вино. Хората отпиват и продължават развеселени. По-разглезените – към спацентъра.

Той също е вдълбан в скалата. Няколко стъпала отвеждат надълбоко към бъбрековидния голям басейн. Направени са и по-малки и дори един хладен и кръгъл, от който се процежда дневна светлина заради отвора над него. Тук има всякакви процедури, но всички съобразени с турската традиция за спа. Ценителите на хамама няма начин да го отминат. Просторно помещение с мраморни пейки, чешми и медни съдове за поливане. Ако сте си забравили джапанките, не се тревожете – на рафтове са наредени налъми като тези, които навремето се предлагаха в централна баня, но изписани за повече фасон.

Традициите при турската баня са се вкоренили назад във времето, когато тюрките пристигат в Анатолия. Там се сблъскават с традициите на къпане на римляните и византийците. От смесването им с парна баня се ражда прочутата днес турска. За местното население и днес тя е особен и важен социален център, в който се извършват различни церемонии. За жените например хамамът не е само за къпане, но и място където можеш да си направиш процедури за лице, коса и тяло чрез различни билкови процедури. Навремето тук се правят ритуали за 40 дни на новородено, любопитни са и разказите за оглеждането за съпруги за синовете, измиването преди сватбата, дори оплакването на мъртвец.

В хотелите тези ритуали са забравени, за да отстъпят място на съвременните начини за релакс и здраве. Център е масажът, правен от терапевти – първо на ръка, а после с кесе от конски косъм. След този по-силов ориенталски пилинг идва нежно намачкване на всички мускули, като предварително тялото се покрива с мека пяна чрез специални памучни мехове с натурален сапун и измиване на косата. И накрая се отпускате в по-хладно помещение без пара с чаша чай. Но освен този пилинг, може да се поглезите и с ексфолиране с винени кристали, утайка от кафе, водорасли или с букет от билки.

Масажите в спацентъра на Anatolian Houses Göreme също са щедри на различни възможности, с които да преминете в царството на блаженството. Сред предпочитаните са с всевъзможни етерични коктейли, шиатцу, рефлекторен, арома, антистрес, с глина или листенца от рози, спортен. Предлагат се и много процедури за лице и коса, които включват и разнообразни маски.

Споделете във Facebook