Luxury Life

Назад

Три места по света, където да се преобразите с шик

Маги Ганева, снимки интернет

Всеки месец си обещавате да промените живота си, да захвърлите пушенето, да тръгнете на фитнес…Или беше всеки понеделник? Когато все пак се решите, може да го направите елегантно и без да губите удоволствието от живота. А ето и няколко идеи за първоначален тласък.

Бали – ретрийт за начинаещи

Да се отърсите от лошата енергия и неприятните мисли сред вибриращия въздух на оризищата край Убудилида търсите път към себе си с пречистващото усещане, че го правите в рая…

Това е ретрийтзаначинаещинаостровБали. (Заонези, коитонезнаятщозачудо етова: отангл. retreat, буквалноозначаваотстъпление, духовнипрактикизавременноотдръпванеотматериалниясвят и завръщанекъмсамиясебеси. Запо-голямефектсеизбиратсилноенергийниместа).НеслучайноБали е еднооттях. Тамбоговетесаповечеотхората.

Всеки балиец си има поне по няколко персонални небесни покровители, на които по пет пъти на ден принася дарове. Те са скромни – цветя, ориз, вода и ароматни пръчици. С тях благодари за реколтата, за късмета да живее в рая и за подарения му хубав ден.

На индуистките богове се дължат и… задръстванията. Защото според местната религия над храм не може даминава нищо.

Така, ако решат да построят магистрала на два етажа, тя трябва да криволичи повече от змия, за да не засенчи нито един параклис или молитвен дом. Твърди се, че на Бали те са повече от 20 000. А като се има предвид, че всяка къща си има и домашен олтар, мисията е невъзможна. Но пък добрата енергия сякаш извира отвсякъде. Най-вече от усмивките на местните жители. Когато благодариш на някого за оказаната помощ, той отвръща: „Аз съм балиец. Това ми е присъщо“.

И за да няма сърдити, тук ретрийтите са два вида – за напреднали и за начинаещи. Едните отсядат във вътрешността на острова в аскетични екоселища, далеч от дразнители като интернет и телефон, мълчат по цяла седмица и се хранят с вегетариански гозби между медитациите. Другите се настаняват в 4-5-звездни хотели, изпълняват духовни практики на брега на морето и се наслаждават на кралски масаж „Лулур“ в луксозни СПА центрове.

За да си „починат от почивката“ отиват до селището на изкуствата Убуд, сгушено сред живописни оризища, където всяка втора къща е картинна галерия, обикалят храмовете или се забавляват в Гората на маймуните.

И се връщат към задъханото си всекидневие, ако не с ново тяло, то поне с „продухано“ от зли мисли съзнание.

Clinique Lа Prairie – черен дроб от черна овца /и $18 000/ за вечно здраве

Терапията с девиз „По-стар, но по-млад“ звучи като оксиморон, но води на всеки две години в швейцарската Clinique La Prairie знаменитости като Мадона и Путин, Ален Делон и Марадона, както и десетки обикновени милионери. Резултатът от нея не е опънати бръчки, а вътрешно съживяване с комплекс от индивидуални оздравителни процедури.

Това, с което е прочута клиниката, е патентованата терапия с екстракт от черен дроб на ембрион от черна овца. Началото идва от 1931 г. и основателят е д-р Паул Ниханс. Той установил, че инжекции с живи клетки от неродени агънца забавят процеса на стареене. А покрай факта, че е бил племенник на последния пруски крал Фридрих ІІІ,в клиниката се стичал целият световен аристократичен елит. Но истински пробив направил, след като излекувал папа Пий ХII. Светият отец не се подобрявал от нищо.

Някоя кралска особа му препоръчала Ниханс, който се явил в Рим с бременна овца на каишка. Папата оздравял, а докторът добил световна слава на изцелител. Днес Clinique La Prairie разполага с ферма от 200 овце на 45 минути от Монтрьо. Патентованият CLP Extract активира защитните сили на организма, подобрява паметта и съня, подпомага бързото зарастване на раните, изтребва токсините, занижава симптомите на хроничните заболявания (артрит,мигрена, алергии), намалява стреса. Така срещу $18 880 на легло в ъглова стая или $ 27 400 за апартамент, ставаш млад, здрав и красив.

В Clinique La Prairie момите за женене от саудитската кралска фамилия минават задължителен шестмесечен „тунинг“ преди сватбата. А ревитализиращата програма само с 3 дози връща жизнеността. Допреди 5 години били във вид на инжекции, но мнозина ВИП пациенти треперели от иглите и ги заменили с приятна на вкус течност.

Механизмът на действието на капките е прост – екстрактът на ново моделира имунната система на човека като антиалергична иустойчива на вредни влияния. Затова е „първа помощ“ прих роничен хепатит, рак, СПИН, тежки алергии. Подмладяването всъщност е „страничен ефект“. От тези благини са се възползвали немският канцлер Конрад Аденауер, създателят на обединена Европа Робер Шуман, Франк Синатра, Майлс Дейвис. Понеже дискретността е доведена до съвършенство, днес известни пациенти се цитират, ако са покойници – като Чарли Чаплин, Уинстън Чърчил, Марлене Дитрих, Съмърсет Моъм, Шарл де Гол…

В клиниката обаче богатството си личи след вглеждане – по коридорите, украсени със старинни ориенталски килими (1800 възелчета на кв. см) и оригинални маслени картини, в уникалните медицински и разкрасителни уреди, в диетичното меню, аранжирано като произведение на изкуството, дори в скулптурата насред английския двор – оригинална Огюст Роден.

Таласотерапия над едуински руини

НасредпустинятаСахарадаплуваш в топламинералнавода, аруинитенадревнобедуинскоселищесякашсамидаидватнасрещати… Това е възможносамо в Тунис. В оазисаТамерза е СПА центърът, прикойтопреминаванетоот XII в XXI век е въпроснаеднозагребване с ръце. А най-добрепазенататайнанасеверноафриканскатадържава е, четамима41 луксознибалнеоложки и уелнессредища, а поразвитие на таласотерапията страната се нарежда на второ място след Франция.Дорихотелитепосредатанапустинята, разположени в оазиси сред туфи от финикови палми и бугенвилии, си имат гъделичкащи екстри.

„Тамерзапалас“ е издигнат на спечен от пустинното слънце хълм, заобиколен от разкопки на старинни селища. Стъклената стена на басейна приближава като лупа руините и човек, като плува, сякаш с всеки мах се доближава към древността. Както казват в петзвездния хотел, тук е мястото, където може да се научите да чувате тишината, да видите най-едрите звезди и да се учудите на причудливата хармония между духан апустинята Сахара и лукса. СПА центърът му сенарича „Берберските бани“ и целият интериор е подчинен на бита на тези горди пустинни воини. Етеричнит емасла се подгряват в ръчноковани посребрени съдове, в хамама посетителите седят на характерните за Северна Африка кожени табуретки, наречени пуф, ибриците се поставят на резбовани трикраки масички, а във ваните с ароматна вода се кипрят сахарски рози – коралите на пустинята. Каменните образувания „растат“ подземята и самобедуинитезнаяткъдемогатдасеизкопаят.

А когато си обграден от тишина, в която ромонът на водата звучи като кантата, можеш да чуеш и най-съкровените си мисли

Споделете във Facebook