Luxury Life

Назад

Шаман бие тъпан за разкрасяване в SPA храм на маите

Магдалена Гигова, снимки интернет

Огън, вкопан в земята, нажежени камъни, аромат на екзотични билки, ромон от чиста вода и причудлив ритъм на барабани… Истински шаман от племето на маите свещенодейства около струпаните магьоснически тайнствени предмети. Това е ритуалът за разкрасяване и пречистване „Темазкал”. Но действието не се развива векове преди набезите на конкистадорите. Ще го изпитате и вие във Vidal Real SPA в упоменатия вече мексикански курорт Плая дел Кармен.

Отвън импозантната постройка може да бъде сбъркана с прочутата пирамида на маите в Чечен Итца, едно от седемте чудеса на света. Архитектът е изградил SPA центъра с умишлено състарени камъни, на фасадата изпъкват фигурите на древни войни, свещени змии и атрибути за отдавна изчезналата игра, подобна на футбол – пелота. Приключението, започнало вън, продължава и зад тежките дървени порти. В преддверието стените са изографисани с фрески в кафяво и червеникаво и с каменни барелефи, съвсем като онези в старинните руини на маите. На рецепцията единственият белег на съвременност са компютрите и белите престилки на служителите. Защото въпреки добрия английски и те са чистокръвни маи – ситни, смугли, с дръпнати очи.

SPA центърът е на 3 етажа, но половината от него е стъклена пирамида, в която са съхранени живи дърветата от мястото на градежа. Със същата височина е и водопадът, почти идеално копие на карстовите образувания „сенотес”. Във Vidal Real SPA водопадът кротва в басейн и малко поточе с мостче, през което се стига до ВИП стаите за масаж. Но функциите му не са чисто декоративни. В ъгъла на стъклената част е изграден свещеният храм на маите за ритуала „Темазкал” и когато тялото прегрее от парната баня с нажежени камъни, обливани с билкова отвара и думкането на шамана, скачате под студените струи на водопада за контрастно разхлаждане. И така докато кожата придобие сияен тен, очистена от всички отрови. За ефекта върху душата – няма достоверни сведения.

ВИП стаите са истински рай на глезенето за двама. Масаж за влюбени на четири ръце, джакузи с розови листенца, ароматни свещи… романтика! А от стените благосклонно ви наблюдават отдавна станали на прах царе и царици на маите.
В басейна за таласотерапия (с мозайка в духа на древните племена, естествено), вълните се дирижират от компютърна програма, съобразена с болежките на госта. Ревитализираща и регенерираща функция има топлата морска вода с термални столове за пълно отпускане. А в дзен градината с натурална пагода са упражненията по йога и медитация. Масажите на цяло тяло с точково наблягане на проблемните зони са на открита тераса под сянката на палмови клонки.

Останалите благини на Vidal Real SPA не се отличават от „класиката” за подобно място: вани с по 25 многофункционални процедури, обилно оборудван фитнес на открито сред отпускаща зеленина, хамам и сауна плюс ледена пещера, парна баня, масаж с вулканични камъни, подхранващи маски с местна минерална кал…

Най-завладяваща в SPA центъра обаче е „най-обикновената” му част – басейнът на покрива. Отгоре се разкрива изумителна гледка към тучна тропическа зеленина, сред която проблясват богаташки вили, по-бели от холивудска усмивка. С още малко вглеждане, в далечината намига изумруденото око на Карибско море. Басейнът с водни каскади е заобиколен от черни кръгли легла, а над тях се развяват приказни бели тенти.

Споделете във Facebook