Luxury Life

Назад

Автопортрет на Фрида Кало се продаде за колосална сума

Източник Artprice

Автопортрет на мексиканската художничка Фрида Кало бе пуснат на търг и се продаде за 35 млн. Долара. Така творбата се превърна в най-скъпото произведение на латиноамерикански художник.
“Diego y yo” или „Диего и аз“ е последният автопортрет, който Фрида завършва преди смъртта си през 1954 г. Това бе звездният лот на търга на Сотбис, който се проведе в Ню Йорк. Картината изобразява не само художничката, но и нейния съпруг, стенописецът Диего Ривера, който е нарисуван в центъра на челото й.

Картините на Кало рядко се предлагат на публична продан. Настоящият й рекорд за картина е от 2016 г., когато “Two Nudes in the Forest” се продава за 6,8 милиона евро. а “Diego y yo” за последен път е пускана на търг преди повече от 30 години. Кало се е рисувала многократно през целия си живот, но фактът, че това е последният й портрет, увеличава стойността му значително.

Специалистът по импресионистично и съвременно изкуство на Сотбис – Саймън Сток, смята, че това е специален момент в календара на търговете поради причината, че картините на Фрида Кало се появяват невероятно рядко на аукцион. Търсенето на творбите й нараства този век, когато нейният образ започва да се използва върху много продукти в модата и изкуството, за голям ужас на историците на изкуството. Сток се съгласява с това мнение, казвайки, че много компании са използвали живота на Фрида Кало за собствените си цели.

Когато Кало рисува тази картина през 1949 г., се носят слухове, че съпругът й има връзка с нейната добра приятелка Мария Феликс. Това е просто последната глава в техния труден брак, въпреки че двойката се рисува един друг повече от 25 години.

„Това е много интересна картина, защото не само е автопортрет, но включва и вид стигма – този необикновен образ на съпруга й, вграден в челото й. И това говори много за връзката им, която е бурна”, обяснява Сток. Критиците често анализират суровoтo, емоционалнo произведениe на изкуството, улавящо художничката, докато сълзите падат от очите й. Казват също, че позицията на Диего отразява как той и връзката им доминира в нейните мисли. “Те всъщност са се развели след около 10 години брак, но след това са се помирили. И това постоянно взаимодействие между Фрида и Диего е нещо, което е изведено на преден план в картината”, допълва Сток.

Споделете във Facebook