Luxury Life

Назад

Академията за мода присъди наградите Златна игла 2022

Радинела Гелева, снимка Хайлайф

Престижното и желано отличие за мода в България – Златна игла за 2022 г., бе връчено на церемония, организирана от Академия за мода с председател проф. Любомир Стойков. С авторитетната награда Дизайнер на годината бе удостоен Стоян Радичев. Отличието Модна къща на годината – мъжка мода отиде при Andrews, създателите на Alessa – ая Топчиева и Мими Ненкова, взеха приза Модна къща на годината – дамска мода“. Статуетката за Булчинска мода грабна Радослава Лазарова – дизайнер на Блинк. Модният бранд Mia Touché получи иглата в категория Аксесоари, а Пламена Мишева стана Най-добър млад дизайнер за 2022-а. Тази година  бяха отличени дизайнерите и в две нови категории – Абитуриентска мода за Алегра с дизайнери Радостина и Галя Долапчиеви, и Уникална мода за Ирен Велковски, дизайнер на Maison Estrella. Освен със Златна игла, Академията за мода удостои със своите годишни награди Дилян Марков в категория Моден фотограф , а за Моден гримьор – Алина Манова.

При откриването на церемонията проф. Любомир Стойков каза: „Като най-значима награда за моден дизайн и лайфстайл, Златната игла се утвърди през десетилетията. Статистическият факт, че този най-висок приз за постижения в модата у нас се връчва от 28 години насам е достатъчно убедителен, че родната модна индустрия в България се развива, че модното творчество и модният бизнес дават нови  прекрасни плодове. Нашите дизайнери и радетелите на стила изпращат своите послания за красота и практичност, а медии, журналисти, блогъри и инфлуенсъри в областта на изкуството и визуалната култура ги следят и окуражават със своите номинации, своите публикации и – разбира се, своите адмирации. Ситуацията в модния дизайн и модния бизнес по време на война, на световна икономическа криза и след КОВИД пандемията е трудна и проблемна. Въпреки нея, обаче, дизайнерите, стилистите, гримьорите, фотографите не се предават, а ни радват с все по-красиви и стойностни произведения. Ще ни зарадват и тази вечер – на подиума на „Златна игла 2022“. Нека да им благодарим и да им се поклоним!“.

В церемонията участваха досегашни носители на приза –  Албена Александрова, София Борисова, Елиза Попова, Милка Александрова – Бучи и Аксел Харди. За първи път със самостоятелна колекциясе изяви младата и талантлива дизайнерка Доротея Борисова за Романтика фешън.

Г-жа Доротея Николова – изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Банка ДСК, даде на Пламена Мишева сертификат за традиционната специална парична награда на банката в категория Най-добър млад дизайнер. След официалната церемония наградените модни творци представиха колекции и артистични пърформанси, подготвени специално за годишните награди на Златна игла 2022.

Водеща на вечерта бе Гери Дончева Янков, която сияеше в рокли на Алегра и Стоян Радичев. Лицето на тазгодишните награди – Екатерина Свечева, откри вечерта с индивидуално дефиле, облечена в тоалет на София Борисова – трикратна носителка на Златна игла.

Споделете във Facebook