Luxury Life

Назад

Възхитителна Стефани Сиймор в „La Passante Du Siecle“ на Ричард Аведън

Източник: cameralabs

Един от най -големите класици на фотографията на миналия век заснима фотосерията „La Passante Du Siecle“ през 90 -те години. Позира прелестният супермодел Стефани Сиймор. Това са част от творбите на Ричард, които вълнуват с пропитите в тях динамика, лекота и изящество. И тази поредица на талантливия майстор не прави изключение. Тук всяко изображение заслужава изключително внимание.

Безспорно Аведън е сред най-изтъкнатите фотографи на 20-ти век, възхитителен хроникьор на своето време. През 1942 г. напуска гимназия, въпреки спечелената награда за поезия и постъпва в търговския флот, където прави паспортни снимки на персонала. В края на 40-те става главен фотограф на “Харпърс Базар”. То това време царят на обиктива превръща модната фотография в изкуство, моделите му преливат от емоции – на кадрите се вихрят смях, танц, игра, усмивка, копнеж, любов.

През 55-та излиза първият му фотоалбум “Наблюдения” с текст на Труман Капоти. През 1963 г. Ричард запечатва Движението за граждански права на Юга. Няколко години по-късно е назначен като фотограф на “Вог”. Следват кадри от антивоенните протести в САЩ, на военни водачи, жертви на войната във Виетнам. Един от върховте му е и пресъздаването на емоциите от падането на Берлинската стена.

Аведън покорява и с портретите и фотоплатната си – “Фабриката на Уорхол”, “Семейство Гинсбърг” и “Координационният съвет на американската дипломатическа мисия във Виетнам”. Възторжени тълпи обсаждат фотоизложбите му – в Института по изкуствата в Минеаполис, която включва снимките на баща му Джейкъб Израел Аведън (Музей на модерното изкуство в Ню Йорк, 1974), “Аведън: фотографии от периода 1947-1977“ (снимки в областта на модата), “Аведън 1946-1980” (Университетски музей на изкуствата, Бъркли, Калифорния), и “В Американският запад” (музей “Амън Картър” във Форт Уърт, 1985). През 1994 г. Mузеят на американското изкуство “Уитни” в Ню Йорк организира голяма ретроспективна изложба на негови произведения под наслов “Свидетелства”, която обикаля целия свят.

Аведън публикува девет книги и е носител на много награди и отличия, включително и свидетелство за признание на постиженията му от Харвардският университет (1986-1987); почетна докторска степен от Кралският колеж по изкуствата в Лондон, (1989); Международната фотографска награда на името на фондация “Ерна и Виктор Хаселблад” (1991) и наградата за фотографско майсторство на Международния център по фотография (1993).

Ричард е първият, който разчупва бариерата между студийна и репортажна фотография и извежда моделите си от студиото. За работата му са характерни магичните игри на сенки и светлина, на черното и бялото. Всеки портрет може да бъде усетен и като задушевен диалог с модела, със зрителя, даже със самия себе си. Аведън показва еротика без вулгарност, красота отвъд клишето, мода без поза.

Аведон е роден в Ню Йорк и започва да снима още на 12-годишна възраст. Като син на емигрирал от Русия евреин, трябвало да тръгне по стъпките на баща си и да стане собственик на универсален магазин, което за нeгов и наш късмет не се случва. Вместо това младият бунтар постъпва във философския факултет на Колумбийския университет с твърдото намерение да стане поет, начинание в което също не успява. Започва да снима и в зората на кариерата си фотографира моряци на търговски кораби, прави и рекламни

Сред моделите му са Чарли Чаплин, Бийтълс, Мерилин Монро, Бриджид Бардо, Елизабет Тейлър, Туиги, Настaся Кински, Одри Хепбърн, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, Стефани Сеймур, Надя Ауйерман. Една от най-известните му снимки е направена през 1981 г. За нея позира актрисата Настася Кински, обвита в жив питон. А целувката му с Кински по бузата се превръща в един от най-прочутите портрети на 20 век.

Споделете във Facebook