Luxury Life

Назад

Ирис ван Херпен слива изкуство и наука

Източник artprice

До 28 април 2024 г. изложба в Musée des Arts décoratifs се отдава почит на холандската модна дизайнерка Ирис ван Херпен, която е призната за една от най-авангардните фигури на своето поколение.

Организирано като завладяващо и сетивно изследване на вселената на дизайнерката, това ретроспективно сливане на мода, съвременно изкуство, дизайн и наука се върти около осем теми, които идентифицират самата същност на творчеството на ван Херпен.

Основана през 2007 г. и сега член на Федерацията на висшата мода, Maison of Iris van Herpen е известна със сливането на технологии и традиционното майсторство на Couture, както и с разглеждането на модата като интердисциплинарен език и динамична единица, която често резонира в различни сътрудничества с други творци и мислители, като скулптора Антъни Хоу, архитекта Филип Бийзли и наскоро дори с художника Кейси Къран.

От микро до макро изложбата поставя под въпрос мястото на тялото в пространството, връзката му с облеклото и околната среда, както и бъдещето му в един бързо променящ се свят. Поставена в пряк диалог със селекция от съвременни произведения на изкуството, инсталации, видео и фотографии, изложбата обединява сто рокли на Ирис ван Херпен, търсещи нови форми за женственост и предизвикващи представите ни за Haute Couture. Пресъздаване на нейното студио в Амстердам и на пространството, посветено на нейните модни ревюта, допълват изложбата, която, за да бъде още по-завладяваща, е изцяло придружена от звук, продуциран от художника Салвадор Брийд.

Споделете във Facebook