Luxury Life

Назад

Кристис предлага Shot Sage Blue Marilyn за 200 млиона долара начална цена

Източник artprice

В седмицата на продажбите през май звездният лот в Кристис ще бъде “Shot Sage Blue Marilyn” от Анди Уорхол. Вероятно творбата бъде най-скъпото произведение на изкуството от 20-ти век продавано някога на търг. “Shot Sage Blue Marilyn” е сред най-емблематичните картини в историята (оценка около 200 милиона долара). Тя е ненадминат пример за изкуство от 20-ти век от най-важния американски художник.
Творбата идва в Кристис от фондация “Томас и Дорис Аман” в Цюрих. Всички приходи от продажбата ще бъдат за фондацията, която е посветена на подобряването на живота на децата по целия свят чрез създаване на системи за подкрепа на здравни и образователни програми. Тъй като сто процента от приходите отиват за благотворителност, продажбата на тази единствена картина ще представлява най-печелившият филантропски търг след Колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 г.

Томас и Дорис Аман са брат и сестрa и основaтели на “Thomas Ammann Fine Art” през 1977 г., легендарна галерия в Цюрих, която популяризира художници от импресионистичната, модерната, следвоенната и съвременната епохи. Те управляват галерията с несравним плам и безупречен вкус, утвърждавайки я като едно от най-влиятелните арт пространства в Европа, обичано и уважавано от най-добрите колекционери по цял свят.
След като брат й почива през 1993 г., Дорис продължава успешно да ръководи галерията със своята грация, знания и дискретност, като същевременно продължава да подкрепя кариерите на влиятелно поколение художници. С приходите от продажбата в полза на фондация “Томас и Дорис Аман”, наследството им ще продължи с традицията си на доброжелателност и щедрост, които ще повлияят на живота на децата за поколения напред.
Георг Фрай, председател на борда на фондация “Томас и Дорис Аман”, отбелязва: „Рисунката на Анди Уорхол на Мерилин, със сигурност сега е по-известна от снимката на която е базирана (оригинална реклама на филма „Ниагара“ от 1953 г. на Хенри Хатауей), като това свидетелства за нейната ненамаляваща визуална сила през новото хилядолетие. Ефектният портрет изолира личността от звездата: Мерилин жената я няма, ужасните обстоятелства на нейния живот и смърт са забравени. Всичко, което остава, е загадъчната усмивка, която я свързва с друга мистериозна усмивка на изтъкната дама, Мона Лиза.”

Алекс Ротър, председател на отдела за изкуство на 20-ти и 21-ви век на Кристис, отбелязва, че това е най-значимата картина от 20-ти век, която ще бъде продадена на търг и че “Мерилин” на Анди Уорхол е абсолютният връх на американския поп арт и обещанието за американска мечта, капсулираща оптимизъм, крехкост, знаменитост и иконография наведнъж. Застанала редом до „Раждането на Венера“ на Ботичели, „Мона Лиза“ на Да Винчи и „Авиньонски момичета“ на Пикасо, „Мерилин“ на Уорхол е категорично една от най-великите картини на всички времена и това този шедьовър да е представен публично на търг е възможност веднъж в живота.

“Shot Sage Blue Marilyn” е върхово произведение в творчеството на Уорхол, съвременното изкуство и в целия исторически канон на изкуството. Уорхол за първи път започва да създава ситопечати с Мерилин Монро след нейната смърт през август 1962 г. Той създава множество репродукции на нейното лице в ярки цветове, често с донякъде изкривени черти. През 1964 г. разработва по-изтънчена и отнемаща време техника за ситопечат, противоположна на масовото производство и създава ограничен брой портрети на холивудската легенда. Тази техника всъщност била толкова трудна, че той никога повече не се връща към нея и въпреки това образът остава във визуалния лексикон на историята на изкуството.

Произведението е излагано широко във водещи институции в световен мащаб, включително музея Гугенхайм в Ню Йорк, Център “Жорж Помпиду” в Париж, Тейт Модерн в Лондон, Centro de Arte Reina Sofía в Мадрид, Кралската академия на изкуствата в Лондон, Музей “Лудвиг” в Кьолн, Neue Nationalgalerie в Берлин, Чикагският музей за съвременно изкуство, Холандия, Stedelijk van Abbemuseum, фондация “Beyeler”, Риехен и Музеят на изкуствата в Пасадена.

Споделете във Facebook