Luxury Life

Назад

Лейди Даяна създава световна слава на Lady Dior Bag

Източник  artprice

Неотдавна фондация Ruarts (Москва) откри изложба с 90 художници от различни страни, които са създали свои собствени версии и интерпретации на легендарната чанта Lady Dior в различни техники – от скулптура до фотография.

Преди четвърт век принцеса Даяна от Уелс отива в Париж за ретроспекцията на Пол Сезан в Гран Пале. Първата дама на Франция, Бернадет Ширак, й подарява черна чанта Dior. Това е напълно нов модел, който е тайно разработван в продължение на няколко години. Даяна високо оценява подаръка и го използва доста често, благодарение на което чантата попада в обективите на фотографите. Когато Dior пуска модела в производство, са продадени 200 хиляди копия само през първите две години. Днес чантата се нарича Lady Dior. Тя все още е обект на желание за много клиенти и гордост за професионалистите, които я създават. Чантата е от 144 части, има златни или сребърни ключодържатели с букви от логото на Dior и може да бъде изработена от кожа, кадифе, сатен, крокодилска кожа, туид и всякакви други материали.

Около Lady Dior се създава култ: заснети са няколко мини филма за всички етапи от производството й, поредица от видеоклипове What’s Inside Lady Dior Bag? (известни актриси разказват какво има в чантите им) и се създава титлата „посланик на Lady Dior“ – по различно време такива са били Моника Белучи, Карла Бруни и Марион Котияр.

От 2011 г. изложбата “Lady Dior As Seen By” обикаля света, показвайки произведения на изкуството, вдъхновени от легендарната чанта. Компанията внимателно подбира художници от различни страни с обещаващ творчески потенциал. Това могат да бъдат титулувани майстори или много млади таланти. На всеки от тях Dior дава свобода на изразяване и гарантира абсолютно прецизно производство.

Изложбата вече е била в Банкок, Берлин, Милано, Токио и Шанхай. Тя стигна и до Москва. Сред участниците са художничката от Лос Анджелис Невин Махмуд, испанката Кристина де Мидел, американецът Джим Голдбърг и др. Специално за московската изложба са привлечени седем руски майстори: възпитаник на Далекоизточната държавна художествена академия, Даниил Антропов, Анастасия Прахова, която работи с широк кръг от медии, уличният художник Евгений 0331s, дизайнерска група 01111011 Studio, както и фотографите Александър Егоров, Алексей Киселев и Даша Трофимова.

В допълнение, дизайнерката Олга Солдатова и Recycle Group отдавна участват в пътуващата изложба; чантата им бе показана на изложбата “Dior: Под знака на изкуството” в Музея за изящни изкуства Пушкин преди десет години. Андрей Блохин и Георги Кузнецов говорят с ентусиазъм за сътрудничеството си с Dior: майсторите на компанията могат да въплътят всяка, най-фантастичната концепция.

Целта на изложбата е да покаже връзката на марката Dior с високото изкуство. Основателят на компанията, Кристиан Диор, е очарован от изящното изкуство още от дете, той е приятел с художници, музиканти, режисьори и хореографи и през живота си е събрал отлична колекция от произведения на изкуството. Богатият културен бекграунд, който има му позволява да създаде модната марка на века.

Споделете във Facebook