Luxury Life

Назад

Настроение и копнеж за приключения представи Парада на модата

Юлия Вълкова, снимки Лилия Йотова

Преди 34 години Плевен направи първия си опит да се нареди в редицата на градовете у нас, показващи утвърдени в бранша модни къщи и дизайнери. Вдъхновител на идеята става актьорът от плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев”  Георги Ангелов. Той има смелостта да се захване с идеята да изведе набиращата сили българска мода на театрална сцена – хем престиж и удоволствие за дизайнерите да дефилират на нея, хем нова и необичайна изненада за публиката.  Тук показват своите хрумвания всички известни от цялата страна творци. Та така и до днес – залата се пълни, за да аплодира поредните техни хрумвания и да окуражи прохождащите в това трудно поприще, особено сега в залялата ни конфекция на световни /шити в Китай/ и твърде измислени създатели на стил и красота.

Така създаденият Парад на модата от неуморния и напълно отдаден на идеята Жоро Ангелов за 73-ти път показа най-новите колекции на утвърдени и млади български дизайнери. Под негова режисура концерт-спектакъла отново събра многобройна публика. Съчетание на дреха, светлина, звук и пластика на манекените бяха в основата на арт изданието, което дълго бе аплодирано от публиката. На него за първи път бяха присъдени отличия. Почетни диплом и знак получи дизайнерката Светла Димитрова, основала знаковата софийска модна марка Ариес Уникат, която празнува своя юбилей  и на родна сцена. Дизайнерите, участвщи във фешън шоуто, пък избраха и своя млад фаворит – варненецът Халил Дуралиев стана първият носител на наградата за най-добър млад дизайнер на Парада.

Атмосфера и настроение на спектакъла внесоха изпълненията на Чавдар Вълков – цигулка, танцова формация “Адреналина”, поп изпълнителките Стефани Славчева и Марина Бадев. Всичко това стана възможно благодарение на верните спонсори на идеята – хотели, ресторанти, фитнеси, бизнеси, читалища под патронажа на кмета на града Георг Спартански.

Светла Димитрова се представи със стриит колекция. След като наскоро показа своите модели, пресъздали в модерен стил българските традиции и заснети от известната фотографка Лилия Йотова в столичната галерия Сердика, дизайнерката отново се върна към корните на творчеството си, но и този път със съвременен прочит. С много вдъхновение, разнообразие  и шик са разпознаваемите нейни раздвижени и завихрени тоалети, отразяващи ядрения заряд на създаделката си – фурията Светла, птичето, което не ходи по земята, а прелита над суетата по нея. Свежа изненада са и показаните грънч хрумвания за деца – цветни, симпатични, игриви, създаващи настроение и отличаващи се, предназначени  за фръц-фръц малки и пораснали госпожици.

Носителят на приза за млад дизайнер Халил Дуралиев  дебютира на Парада на модата. Той шашна публиката с провокативните си идеи.  Не знам те дали носят нещо от духа на намиращия се близо до италианската столица град Дженцано ди Рома, на чийто форум той дефилира броени дни преди изявата в Плавен, но колекцията му, специално подготвена за Парада, бе впечатляваща с новаторски идеи, смела, надъхана, дръзка.

Съгражданката му Славена Иванова е също нова в модното поприще и тя прави дебют в Парада на модата. Тоалетите й, ушити специално за него са изчистени и стилни в преобладаващи черно, бяло, сиво и цветни акценти.

Зелена мода Или грйин фешън пък е компилацията на винаги изненадващия, много интересен с бохемски дух Димитър Кръстев от София. С типичния за него стил на миксиране на естествени тъкани и модни концепции, той кара жените да сънуват неговите разнообразни облекла в пъстри, завладяващи цветове  и еклектика от стилове.

Жоро Ангелов изненада публиката и с избора си на три художнички от Благоевград . Модната къща Арт и Куул на Димитрина Николова, Вяра Маринова и Ирина Ваклинова опраделено прикова вниманието. Те представиха творения в духа на парижкия шик за есен/зима 23-24 . Оригинално съчетаване на пръв поглед несъвместими материи, ръчно рисувани облекла и аксесоари, творенията им са пропити с фантазия и аристократизъм .

Няма начин да не се акцентира присъствието на Юнвер Кюсе София и нейната колекция, Опитомени мечти с поглед към хладните дни. Тя е като полет на птица не само заради магичното присъстви на волните лекокрили, но и внушава чувство за свобода, жажда за приключения, лекота, нежна носталгия към отминалото лято, а и надежда за идния ден.

Стана традиция и чаканото дефиле на софийската къща Везе с дизайнер Николета Палакарчева и майстор резбар Даниела Вълкова, носител на титлата пазител на българските традиции . Днес в представените тоалети се съчетава градският динамичен дизайн с неповторимата красота на автентични български шевици. Мотивите са от дупнишко, ихтиманско и македонско. В последните години роклите на Везе все по-често присъстват на сцената и на малкия екран.

Модна къща Принцеска с дизайнер Анна Дамянова се представи с модели за малките госпожици и с бални рокли за порасналите. Дрехите са изработени с рисувани елементи, с нежни апликаци на 3 Д цветя.

Варненката Елена Станева и дмонстрира колекцията Танго Лусия. Дизайнерката изработва сценични и танцови облекла у нас и за чужбина. Меките материи следват формата на тялото, но са и достатъчно стегнати, за да създават усещане за сигурност, те са и чувствено ефирни, за да подчертаят изящните движения на танца. Като него колекцията разкрива емоции, страст, нежност, строгост, агресия и любов.

Черешката на тортата пак бе Емил Спасов от Благоевград с неговата Бг Мода, създадена за Парада. Този път той изненада с рециклиране на платове и вече готови изделия, ръчо рисувани, проектирани и ушити от талантливия дизайнер. Издържана в провокативните  оранжево, златно, лилаво, с ударни апликации и необичайни кройки, колекцията отново акцентира върху индивидуалността на създателя си.  Тя е интелектуална и чувствена, но и закачлива и екстравагантна.

Споделете във Facebook