Luxury Life

Назад

Парада на модата в Плевен празнува 75 години. Завладяващата Аня Пенчева – лице на форума

Юлия Вълкова, снимки Евгени Дайчев

Български дизайнери представиха своите колекции на 75-тия Парад на модата в Плевен. Феерията на стила, отново дело на актьора от ДКТ Иван Радоев – Георги Ангелов, сътвори елегантно и красиво шоу, на което родни майстори на шева показаха креативни идеи, достойни за световна сцена. Представянето на напредъка и новотарството се дължи на остроя нюх на Жоро, който вече 35 години подбира млади и утвърдени дизайнери, за да прадстави творенията им с оригинална режисура и хореография. Изненадата за публиката бе лицето на Парада – Аня Пенчева. Тя и Георги Ангелов са героите в „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов, предстоящата премиера в театъра на Плевен с режисьор Димитър Кабаков. Двамата пресъздават още веднъж тръпката на любовта – на средна възрат поемат рискове в името на щастието. Това лято обаче на сцената на плевенския театър Аня се представи и като моден идол, от чийто образ  никога не е излизала. Актрисата облече и два тоалета от колекциите на Елеонора Харизанова и на Емил Спасов.

На сцената дефилираха изящните момичета от агенцията на Жоро, пременени в тоалети на модна къща Везе с дизайнер Николета Палакарчева и майстор везбар Даниела Вълкова, чиято основна идея в детската и официалната колекции е да защитава българската традиция. Творенията на двете  намират приложение и в тоалетите, с които се обличат изпълнители на класическа и национална музика.

Колекцията на Халил Дуралиев от Варна, носител на наградата на Парада на модата за миналата година, включва дамски футуристични унисекс хрумвания, чиято оригиналност защитава получения лани приз. Съгражданката му Славена Иванова се представи с темата Изтока и Запада – интересен микс от японска култура и модерно западно звучене. Биляна Веселинова от Плевен проектира в дрехите наболялата екологична тема – Кислород, посветена на връзката между необятна вселена и човешкото тяло. Идеята в бяло е подсилена с използването на старата техника кене в съвременен почерк. /Шитата дантела кене води началото си от изтока. Разпространява се по цялото Средиземноморие. Намира приложение в облеклото на българи, арменци, турци, гърци, албанци. Българката има съществен принос в развитието на техниката за изработка на тази дантелата, налагайки двоен възел. В стремежа си към красота и обогатяване на отделните елементи, двойният възел прави крайното изделие много по-разнолико, с богата орнаментика./

Юнвер Кьосе от София блесна с колекция Флуиди. „Тя е за грациозната сила и динамичната устойчивост, които определят съвременната жена”, споделя дизайнерката. Идеите са претворени с обли и вълнообразни форми, конструкции и детайли, които обгръщат и подчертават тялото, подчертавайки неговата елегантност и покоряваща сила. Заради своето новаторство и уникалност дизайнерката единодушно бе призната за тазгодишната призьорка на Парада на модата.

Елеонора Харизанова от Благоевград се представи с Галантерия – две теми от кожа /телешка, ярешка, змийска и бъфало/ и текстил – памук, руски сатен, органза, жоржет, бляскави камъни. Интересни са и хрумванията й за деца.

Поанта на спектакъла отново бе дизайнерът с кауза Емил Спасов, един от първите в България, чиято философия е непреходната сила на модата. Интересното в творчеството му е, че той използва материали, с които вече е работил. С това показва, че и така може да се пести и да се опазва околната среда.  Комбинацията от атрактивни тъкани с класически конструкции реализират уникални ансамбли в бутиков тираж. На юбилейния Парад на модата Емо показа ретроспективна колекция с характерни и уникални модели – палта, костюми и рокли, от творчеството му. Ефектът им се дължи и на използваните материали – рипс, брокат и сатен в люляково, малина и тютюн.

И този път публиката бурно аплодира вдъхновителя на модната феерия Жоро Ангелов, който съчетава по свой неповторим начин дреха, пластика, музика, светлина и звук. „Правя Парада,  защото искам светът да бъде по-красив, искам Плевен да се гордее с него”, лаконичен бе иначе словоохотливият актьор.

На сцената на модното шоу се изявиха младата певица Стефани Славчева и изпълнители на вихрени танци с ръководител Маня Николова. Прическите са дело на студио за красота Ели /Елка Атанасова/,гримът – на Виолета Антонова. По традиция събитието е под патронажа на кмета на Плевен – д-р Валентин Христов, с помощта на общината, фонд читалища, местни и национални медии, хотели, училища и бизнес.

Споделете във Facebook