Luxury Life

Назад

Перлите – символ на благородство и просперитет

Юлия Вълкова, източник https://zakamnem.ru

В културите на много страни перлите са ценени за своите изключителни свойства. Славяните в стари времена ги наричали “сълзи на радост”. За много народи речните перли били почитани като символ на красота и дълголетие. Поради неравномерното развитие на мекотелите, в които се развиват, всяка перла е уникална. За разлика от изкуствено отглежданите, в природата няма няколко еднакви екземпляра. Човек не може да повлияе на процесите, протичащи в мидената черупка, така че дори за специалистите бъдещият вид остава загадка, докато тя не бъде отворена.

Сладководни перли са два вида, които се различават по метода на отглеждане. В първия случай хората търсят големи струпвания от стриди и ги хващат, без да знаят какво крият те. Всъщност този метод се основава на късмета, иска пари и време. Култивираните се отглеждат органично в изкуствени условия. Те са най-често използваните в бижутерията. Някои хора смятат, че речните перли се срещат в природата в тъмен и светъл вариант. Това е мит. Черните речни перли се получават чрез оцветяване на белите. Естествените са с цвят на сметана, мляко, бледо розово, бледо лавандулово.

Персите първи описват перлите

В историята перлите се споменават на глинени плочи, открити при разкопки в Персия и в Индийските Веди. Първите официални записи на производството са водени в залива на Манара през II век пр.Хр. Първото бижута, изработено от естествени речни перли, е колие от Суза /Суза, предполагаемо основан около 4200 г. пр. Хр., е сред най-древните градове на Земята и столица на Елам, преди да бъде завладян от асирийците/, намерено през 1920 г. и днес се съхранява в Лувъра.

Технологията за производството на култивирани перли протича на няколко етапа. Мъничък перлен имплант се поставя внимателно между върховете на тригодишна стридаТя се покрива със слоеве от перламук за 2-3 години. Основните находища на речните култивирани перли са концентрирани в Русия, Северна Америка, Германия, Китай.

Изкуствените екземпляри са по-леки, абсорбират топлината по-бързо, може да има следи от боя по краищата на дупките. При естествените няма следа, ако я потъркате с камък или надраскате с игла. Днес обаче има технологии, които позволяват производството на перли, които са идентични с природните по физически свойства и разграничаването им е по-трудно.

Морските и речните светят с различен блясък

В природата перлите се делят на два вида: морски и речни. Те са доста сходни – имат еднакви  физически характеристики. Но все пак съществуват някои разлики – речните обикновено са с удължена, овална форма. Морската – в сферична и сферични версии. Двата вида се различават и по интензивност на цвят и на гланц. Морските блестят по-ярко от сладководни.

Естествените сладководни са с малки размери, тъй като се намира в стридите до 2 години. Мекотелите, живеещи в солена вода, ваят красотата от 3 до 6 години. Но култивираните сладководни перли често се правят близо до морето. Морските са с наситен, равномерен цвят, докато речните имат някои цветни недостатъци. Цветовата палитра на морския представител е по-широка – от снежнобяла до черна. Речният е представен от нежни тонове, но в същото време можете да намерите изключително редки сини или зеленикави нюанси. Изливът на морските перли изглежда по-силен. Но всъщност перленият им слой е само 0,5-6 мм.

Речните са изцяло съставени от перла и са по-подходящи за ежедневно носене. Студената прясна вода го прави издръжливи на външни фактори. Морските се отглеждат при по-благоприятни условия, което ги прави привлекателни, но по-нетрайни – техният перлен слой с времето избледнява, губи блясък и красота.

Перлите лекуват и имат магически свойства

Вярва се, че перлите имат и магически свойства и затова често се използват в ритуали. В много страни те украсяват икони, книги, дрехи на духовници. От древни времена магьосниците почитали перлите, защото притежавали мощна положителна енергия. Те били в състояние да повлияят върху живота на човек, променяйки го към по-добро. Заедно с перлите парите и изобилието идват в къщата. Те дават дълголетие и добро здраве на тези, които ги носят. Ако нещата не вървят добре в личен план, купете си перлен амулет. Сладководни перли помагат за установяване на контакти, подреждане на сложни ситуации, решаване на проблеми.

Перлите се считат за камък с женска енергия. Те правят хората доволни, добавят спокойствие и кротост. Астролозите особено препоръчват използването на амулети за Близнаци и за водните зодии. За тях минералът ще се превърне в талисман, ще внесе стабилност, хармония в живота – точно това, което тези хора обичат и ценят. Представителите на огнената стихия – Овен, Стрелец и Лъв – е по-добре да се въздържат от ежедневно носене. Техният огнен нрав може да уравновеси енергията на перлите и да им навреди.

Лечебните свойства на речните перли са свързани с проблеми с централната нервна система, имат благоприятен ефект върху психичното състояние, подобряват паметта и повишават концентрацията. Спомагат за добрата работа на вътрешните органи: черен дроб, бъбреци, стомах. Почистват организма, помагат при инфекциозни заболявания на очите. Използват се при проблеми с кожата на лицето и ръцете, укрепват косъма.

Речните екземпляри се използват в козметологията. Те се смилат и след това се добавят към останалите съставки на продукта най-вече за грижа за лицето и шията. Имат тонизиращ и анти ейдж ефект.

Перлените бижута издават лукс и благоденствие

Основната област на приложение на перлите са накитите, защото символизират благородство и просперитет. Те се различават от другите скъпоценни, полускъпоценни камъни и минерали по изящество, нежност и сияние. Бижутата, изработени от седефни минерали, винаги ще са на мода. Коко Шанел бе влюбена в тях и ги превърна във вечна класика. Колие и обеци са идеални за официален стил. Пръстен и висулка допълва ежедневните дрехи и прави вида по-привлекателен. Но е нужно грижливо да се отнасяте с перлите си. Не допускатайте да се намокри нишката на колието, а ги избърсвайте с памучна кърпа, напоена с пяна. Нанизани ли са на конец, то той  трябва да се сменя през няколко години.

Бижутата с перли могат да се мият със сапунен разтвор с мека четка. Или използвайте опции за химическо чистене: полиране с нишестена кърпа, смлян корк, салфетка, напоена с разтвор от  винилацетат и зехтин. Най-лесно е просто да ги избършете с кърпа от микрофибър след носене.

Споделете във Facebook