Luxury Life

Назад

Феерия и настроение на Парада на модата

Юлия Вълкова, снимки Luxury Life и студио Verus

Все по-трудно става да се прави мода у нас. А да се показва, е мисията невъзможна в сравнение с годините, когато известни дизайнери, а и прохождащи, резервираха дати и зали за ревюта година напред. Раждаха се форуми, валяха отличия, имаше цветя, аплаузи, а и сълзи. Но най-вече надпревара, конкуренция, свежи идеи, авторови предизвикателства. В този невесъл ред на мисли все още прехвърчат и бели лястовици. Доказателство е плевенският Парад на модата, който съществува от 33 години и наскоро се проведе неговото 72-ро издание. Заслугата за това е на създадетеля му – актьора от театър „Иван Радоев” Георги Ангелов. Ръка подава директорът на театъра Димитър Кабаков, общината во главе с кмета, читалища, медии, различни спонсори.

Още като студент във ВИТИЗ, както се казваше академията, Жоро си докарва някой и друг лев като манекен. Оттогава са и познанствата му с майсторите на иглата и шева, които с времето преминават в приятелства. Тогава се ражда и идеята за Парада, на чиято сцена – това е не коя да е, а на театъра, се надпреварват да гостуват все известни имена. С годините той привлича и гости от модната столица Милано, от Кипър, Испания, Гърция, Дубай.

Под режисурата на Георги Ангелов модата се превръща в спектакъл, достоен за театър, артистично представен от манекените от неговата агенция. Идеите на дизайнерите бяха режисирани с различна хореография, пак дело на Жоро, на фона на подходяща музика, избрана от Асен Антонов. Въздействие оказваха и светлинните ефекти. За удоволствие на публиката, препълнила салона, пя Стефани Славчева, свири цигуларят Чавдар Вълков, адреналина вдигнаха и танцьорките от „Адреналин”.

Парадът откри колекцията на Ариес Уникат. Неговата създателка Светла Димитрова, отдавна доказала майсторството си и носителка на приза Златната игла, отново приятно изненада с ефирния си артистизъм. Този път във вечната невинност – бялото, често разнообразено с нежни цветни бродерии. За нея шикът е свобода, а тайната на стила й е да съчетава и облича за удоволствие. Да носиш дрехите й значи разбираш вкуса на живота и си наясно със своята индивидуалност.

За децата с много ентусиазъм твори Ани Дамянова, която не пропусна да облече модерно и по-големите им каки. За малките и вече порасналите се представиха и плевенчанките Теменужка Маринова и Ева Георгиева. За ежедневието и официалните вечери работи Теодора Божилова от Амилиус, а варненката Евелина Дойчинова показа плетени чанти в актуални летни тонове.

Оригинални и майсторски бяха хрумванията на модна къща Везе от София, която съчетава фешън дизайн с автентични български везани шевеци, някои обличани от емблематични фолклорни певици. Сред тях е и победителката в Гласът на България – Петя Панчев. Една от роклите на Везе с дизайнер Николета Палакарчева и майсторката на везмото Даниела Вълкова, изгря и на финала България търси талант. Стефани Каменова от Варна бе най-младият участник в Парада, заложила на класическата визия, показваща жената от антазиите – тайнствена и сякаш недействителна.

Финарлът на спектакъла бе силен както и неговото откриване с винаги разпознаваемата артистичност на Светла Димитрова. Той бе отреден на Емил Спасов от Благоевград, утвърдено име на родния моден пазар, работил и за Ариес Уникат. Самостоятелната му кариера твъгва от Испания и Гърция. Почеркът му се характеризира с перфекционизъм, изтънчена линия и подчертано класическа индивидуалност. За него това не означава да изглеждаш скучно, той цени нестандартните идеи, които превръщат моделите в изкуство, подчинено на съблазънта.

Споделете във Facebook