Luxury Life

Назад

Ще оставят ли следа в изкуството луксозните модни марки

Лия Добромирова, снимки интернет

Наскоро Louis Vuitton отвори отново ремонтирания си флагмански магазин във Флоренция. Марката направи голяма новина от факта, че наред с всички луксозни облекла и аксесоари, търговското пространство е изпълнено с произведения на изкуството, включително творби на италиански художници като Освалдо Медичи дел Васчело и Масимо Листри.

Луксозните модни марки отдавна си сътрудничат с художници – проучванията показват, че асоциацията с изящното изкуство позволява на търговските марки да се възприемат като по-луксозни. Светът на изкуството отдавна е вдъхновение за дизайнерите, които се стремят да произвеждат нещо ново или вечно. И тъй като тенденцията става все по-разпространена, някои големи модни къщи са поканили дори улични артисти да помогнат за популяризирането на бранда им, независимо дали става дума за витрини, реклами и билбордове, или чрез художествени изложби, изкуство на подиумите и по време на модните ревюта. Луксозните фешън марки, знаят, че се нуждаят от нещо ново, ако искат да подчертаят своята изключителност, което им позволява да налагат по-високи цени за своите продукти, се движат директно в областта на изкуството. Така те започват да инвестират в културната индустрия.

Prada и Louis Vuitton отиват още по-далеч – Fondazione Prada в Милано и Fondation Louis Vuitton в Париж носят имената на модните къщи – но са забележителни художествени музеи. Частната колекция на Prada съдържа произведения на Джеф Кунс и Уилям Н. Копли, за да споменем само две от големите имена там. Марката също така е поръчала и продуцирала произведения от художници като Аниш Капур и Томас Деменд, а произведения като „Nu bleu aux bas verts” на Анри Матис и „Дами и господа” от Анди Уорхол са част от частната колекция на Louis Vuitton.

Освен че инвестират в изкуство и провеждат изложби на утвърдени творци, и двете фондации поръчват нови творби. “Inside the Horizon”, е специфична за мястото си инсталация на исландско-датския художник Олафур Елиасън, изложена в Fondation Louis Vuitton.

Не е трудно да се направи алюзия с времето на семейство Медичи в ренесансова Флоренция – двете луксозни модни къщи ясно разбират огромната сила, която изкуството и културата упражняват в търговски и дори политически контекст. Тези компании изместват имиджа на марката си от дрехите и аксесоарите, и интерпретират стила и тенденциите към нещо по-трайно и важно.

Изкуството е мощно средство за създаване на добро. Изкуството може да помогне да се създаде чувство за общност, то може да помогне на самотните хора да намерят цел и група, с която да споделят идеите си. Изкуството може да помогне на тийнейджърите да разберат какво са. Изкуството може да бъде терапевтично за хората с психични проблеми и може да помогне на хората от различни общности да намерят общи връзки.

До каква степен тези фондации всъщност правят това? Статутът на Фондация Прада казва, че тя има за цел „отношение на откритост и покана” и „намиране на нови начини за споделяне на идеи”. В действителност политиката на модната марка е много старомодна и традиционна и противоречи на много музеи и галерии, които опитват нови неща, за да привлекат обществеността към изкуството.

Споделете във Facebook