Luxury Life

Назад

2012 Smart Fortwo MkII от Vilner – битуково бижу

Свобода Чакрауардаия, снимки Vilner

Докато Brabus постепенно се превръща от бутиков тунер в масов производител, а самочувствието му да иска все повече пари за продуктите си излетя в космоса (за последното поколение Smart Brabus немците искат 52 800 евро в Германия, цена почти идентична с базовата цена на новото 300-конното Porsche 718 Boxster), Vilner направиха вероятно най-променения и карбонов Fortwo в света.

2012 Smart Fortwo MkII от Viler може да накара немския тунер да позеленее от яд. Външно колата е получила зелени акценти с геометрични графики, карбонови огледала, вежди на калниците, а Mon oblock VII колелата Brabus – зелен кант. Интериорът обаче е най-изумителната област на проекта, променена до неузнаваемост – дизайнерите са изработили и поставили повече карбонови детайли, отколкото може да видите в някой G-Class AMG.

Vilner поставя по-голямо количество карбонови детайли вътре в компактния кокпит на Sma rt Fortwo Brabus Cabrio, отколкото някога е полагал в просторните салони на Mercedes G-Class. Тази кола безспорно е най-преработеният и стилен Smart Fortwo правен досега, като недокоснатите от ателието повърхности са с площ по-малка от няколко квадратни сантиметра.
Воланът е произведение на изкуството. Перфектно съчетание на дизайн, изпълнение и ергономия: фина перфорирана кожа в областта на захвата, акценти в зелено, сърцевина, покрита с черна алкантара и прецизно изработен цял карбонов детайл, покриващ спиците. Плетката на въглеродните му нишки са ориентирани под 45 градуса, както навсякъде другаде в салона, педантичност срещата при продуктите на Хорацио Пагани. Рамката на навигационния модул, централната конзола около скоростния лост, лайстната на жабката, панелите във вратите и дори техните дръжки и страниците на таблото са изработени от въглеродния композит. Джобовете на вратите говорят сами за себе си и за степента на детайлност на проекта.
Евтината твърда пластмаса и скучните цветовете на Brabus са история. За да отдели визуално горната част на автомобила, Vilner облича A-колоните и вътрешната част на гюрука с бяла алкантара, което допълнително подсилва кабрио ефекта на най-изпипания Smart Fortwo. Седалките са комбинация от черна кожа и алкантара със зелени вложки и шевове в същия ефектен цвят. От ателието все пак демонстрират уважение към немския тунер, като бродират “B” логото на подглавн иците с допълнението „Design by Vilner“.

Сивите контролни уреди не са имали място в проект като този: oсвен зелени безели, скоростомерът, оборотомерът и часовника са получили нови бели циферблати, като дори подсветката им е подменена със зелени LED източници. „Design by Vilner“ надписът присъства и на километража, за да се знае кой е отговорен за този масивен проект. Зелените сенници горе с логото на Brabus и зелените кантове на стелките  завършват салона на Smart Fortwo Brabus Cabrio.

С това обаче не е пълната трансформацията на автомобила. Той е бил почти напълно разглобен, за да се изпълнят всички процедури с максимална прецизност и качество. Част от външните панели са покрити с бяла перла, а зелените акценти с 3D графики подчертават C-образния профил на колата. Vilner запазват Monoblock VII колелата на Brabus, но им добавят зелен ринг, а предната решетка, емблема та и дифузьорът отзад са лакирани в черен гланц. Не толкова явни, но изключително качествени деталйли са карбоновите вежди на задните калници.

Един от най-екстензивните проекти на студиото не може да мине и без чанта, издържана в стила на автомобила: карбонова кожа, алкантара и презрамка изработена от същата свръх устойчива лента, която е използвана и за двата предпазни колана на салона на Smart Fortwo Brabus Cabrio.

2012 Smart Fortwo Brabus Xclusive, 999 куб. см, 3-цил., редови, турбо, 102 к.с., 147 Нм, 5-ст. полу-автматична, задно предаване, 820 кг.

 

Споделете във Facebook