Luxury Life

Назад

Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar – лукс и емблема

Георги Павлов, снимки Peugeot

Много повече от състезателен автомобил, Peugeot 9×8 е вече емблема, естетическа и технологична революция, приключение в ултимативния дизайн. Малко преди автомобилът да поеме по трасетата на състезанията за издръжливост през 2022 г., Матиас Хосан, Директор Дизайн на марката, го поставя сред специфична архитектура за една уникална фотосесия на Агниешка Дорошевич, фотограф на суперавтомобили. Тя играе със светлината и с контрастите, създадени от бетона. Нейните фотографии са метафора за 24-те часа на Льо Ман, легендарно състезание, при което светлината се променя с напредването на часовете.

За да създаде новия 9X8 Hybrid Hypercar, дизайнерският екип на Peugeot полага сериозни усилия. Те го насищат с всички съвременни естетически кодове, специфични за марката: котешка поза, плавни линии, подчертани от спортни елементи, елегантни и структурирани калници и, разбира се, характерния светлинен подпис с трите нокътя на лъва. Автомобилът събужда емоция и е олицетворение на скоростта.

Ултимативен

Проектирането на състезателен автомобил е върховната мечта на всеки автомобилен дизайнер. За новото творение инженерите и дизайнерите работят в сътрудничество, за да постигнат сливане на стила и технологията в създаването на състезателен автомобил. „Нивото на дискусията беше абсолютно безпрецедентно“, казва Матиас Хосан.

Хиперавтомобилът е роден с ДНК-то на новите регламенти, изисквани от Automobile Club de l’Ouest, организатора на 24-те часа на Льо Ман, и Международната автомобилна федерация, и същевременно представя основните черти на марката. Той ще представлява важен момент в историята на състезанията по издръжливост.

Лъвски

Върховен посланик на дизайна на Peugeot и вдъхновение за бъдещи разработки, Hybrid Hypercar 9X8 е изцяло в съзвучие със серийните автомобили, включително изцяло новия Peugeot 308. Peugeot 9X8 беше този, който първи сложи новото лого на марката, въведено в началото на 2021 г., преди да се появи и на Peugeot 308.

Друг отличителен знак за експертния опит и стил на марката е видим в кокпита на 9X8, който се основава на характерната за марката концепция i-Cockpit. Точно както при проект за сериен модел, грижата, положена за интериорния дизайн, е равносилна единствено на високите изисквания за екстериора: пилотът и феновете пред екраните трябва да се чувстват така, сякаш са в PEUGEOT без никакво съмнение. Освен това целият кокпит е проектиран да осигури най-висока степен на ергономичност и интуитивност за пилотите.

Пробив

Специалистите са единодушни: Peugeot 9X8 е радикално скъсване с предишните поколения състезателни автомобили. Той бележи нова ера. „Този 9X8 е истински крайъгълен камък в моторните спортове“, казаха бъдещите му пилоти, когато го видяха за първи път.

„По стените на дизайнерското студио, където се роди, бяхме написали три ключови думи: емблематичен, ефективен, емоционален“, казва Матиас Хосан. „Така целият екип прегърна тези концепции, независимо от участието на всеки индивид в различните етапи на разработка. Бях поставил думата емблематичен в съзнанието на всички, защото исках автомобил, който е едновременно разпознаваем и който бележи пробив, фундаментална смяна на поколенията.“

Без крило

Най-забележителната черта на тази концепция, и тази, която за мнозина се явява обобщение, е липсата на задно крило, което му придава уникална морфология.
Задното крило се появява за първи път в състезанието по издръжливост в Льо Ман през 1967 г., и оттогава се превръща в стандарт за този тип състезания. От 1971 г., малко над 50 години, няма спечелил автомобил без задно крило. Това показва дързостта и изобретателността на дизайнерите и инженерите.
При създаването на автомобила за задната част бяха положени огромни усилия. Следвайки оригиналната скица на сякаш устремен автомобил, се появи леко заострен кокпит заедно с много специална обвивка, която виждаме днес над задното колело.

Електрически

Peugeot вече е печелил в Льо Ман с два автомобила от две различни поколения: с 905 с бензинов двигател V10 през 1992 и 1993 г., и с 908 с двигател V12 HDI-FAP през 2009 г. Отново, именно с използваната технология Peugeot 9X8 бележи началото на нова ера. „Състезанията по издръжливост се основават на правила, които ни позволяват да демонстрираме експертния опит на марката във всички електрически силови агрегати“, обяснява Оливие Джансони, технически директор на проекта.

За хибридното задвижване на четирите колела има определени прилики с няколко модела от гамата на Peugeot. Той съчетава 2,6-литров двигател с вътрешно горене V6 с двоен турбокомпресор с мощност 500 kW (680 к.с.) отзад с електрически мотор/генератор с мощност 200 kW (270 к.с.) отпред.

Оливие Джансони казва: „С 9X8 Peugeot започва нова глава в историята на хибридните спортни автомобили. Производителността става все по-електрическа и по-чиста, без да се жертва нищо по отношение на конкурентоспособността.“

Виртуален

Екипът на Peugeot  Design стъпи на водещи технологии. Матиас Хосан обяснява: „Работата на дизайнерите включва движение напред-назад между дизайни и 3D инструменти, за да се включат фазите на визуализация на виртуалната реалност“.

За да създадат обемите, дизайнерите използват 3D инструменти и CAD. С тази технология е лесно да споделяте файлове с инженерните екипи. След като обемите заемат мястото си, идва етапът на виртуалната реалност. Нещо като откровение.

 „Успях да постигна перфектно пресъздаване на 24-те часа на Льо Ман в моите снимки. Дневната светлина, изкуственото осветление и яркото осветяване на фаровете се съчетават с мощния мотив в светлинните нокти на автомобила. Разбира се, ние изобщо не сме в Льо Ман, но тук имаме цялата атмосфера на Льо Ман.“

Споделете във Facebook